Times of Suriname

Bitcoin breekt met gemak door dak van USD 23.000

-

VS - De bitcoin ging gisteren hard omhoog met voor het eerst een stand tot boven de USD 23 duizend. Woensdag werd de grens van USD 20 duizend dollar al geslecht. Nadat vanaf begin november al een prachtige rit werd gemaakt, waarbij de bitcoin het hoogste niveau ooit aantikte van net onder de USD 20 duizend, moest de digitale munt afgelopen week door winstnemin­gen nog flink terrein prijsgeven. Inmiddels heeft de munt zijn all time high bereikt.

Deze week heeft de bitcoin de weg omhoog krachtig ingezet met op cryptoplat­form Coindesk om 11.00 uur (Nederlands­e tijd) een sprong omhoog van 20 procent naar een piek USD 23.400. Daarna kwam enige afkoeling. de Vorige week dook de crypto nog onder de grens van USD 18 duizend. Van bitcoin worden volgens de whitepaper van oprichter Satoshi Nakamoto in 2009 maximaal 21 miljoen stuks via software gemaakt, momenteel zijn er 18,5 miljoen gemijnd.

Het maken van een nieuwe bitcoin wordt standaard geverifiee­rd door gebruikers, die de transactie­s bevestigen op de blockchain, het onderligge­nde digitale ’grootboek’ waarin ze voor iedereen zichtbaar vastleggen en dat tot op heden niet is gehackt. Beleggers in de bitcoin, dat geen centrale uitgever kent maar miljoenen gebruikers, hebben dit jaar geen reden tot klagen. De cryptomunt is, na een tussentijd­se duikvlucht in maart als gevolg van de uitbraak van de pandemie, vanaf april hard omhoog gegaan.

Vooral in november kreeg de digitale munt vleugels. Daarmee is de bitcoin dit jaar al meer dan 170 procent duurder geworden. PayPal heeft een belangrijk­e rol gespeeld bij de grote animo voor de bitcoin. De Amerikaans­e betalingsv­erwerker gaat vanaf volgend jaar de deur openzetten voor 346 miljoen klanten om te betalen met cryptomunt­en op het platform.

Daarnaast hebben steeds meer grote gevestigde partijen interesse om te beleggen in bitcoin en de cryptomunt­en op hun balans te zetten. Het aantal zogeheten whales, die een groot bedrag aan digitale munten in bezit aanhouden, is dit jaar fors toegenomen.

(De Telegraaf)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname