Times of Suriname

Werklooshe­id daalt verder in tweede coronagolf

-

DEN HAAG - De werklooshe­id in Nederland is in november opnieuw afgenomen. In totaal zaten er vorige maand 378 duizend mensen zonder werk, wat neerkomt op 4 procent van de beroepsbev­olking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook bij uitkerings­instantie UWV werd het iets rustiger. In oktober bedroeg de werklooshe­id nog 4,3 procent, wat ook al een daling was ten opzichte van de maand ervoor.

Toen waren 406 duizend mensen werkloos. Van maart tot en met augustus was de werklooshe­id juist flink gestegen door de eerste golf van de coronapand­emie, van 273 duizend naar 426 duizend.

Waar het aantal nieuwe wwaanvrage­n bij het UWV in oktober nog sterk toenam, was er een maand later weer een daling. In totaal vroegen 33 duizend mensen een uitkering aan, maar 35 duizend mensen hadden die niet meer nodig. Daardoor liep het totaal aantal ww-uitkeringe­n met 1,9 procent terug tot 276 duizend. Tegenover oktober 2019 is dat wel een stijging van 21,4 procent. Waar het aantal nieuwe WW-aanvragen bij het UWV in oktober nog sterk toenam, was er een maand later weer een daling.

“We zijn positief verrast dat de WW nog niet verder is opgelopen”, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmar­ktinformat­ie bij het UWV. “Ondanks dat het aantal WW-uitkeringe­n vrij stabiel blijft, moeten we ons wel realiseren dat er veel sectoren zijn die het loodzwaar hebben en zich afvragen hoe lang zij dit nog vol kunnen houden.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname