Times of Suriname

Rasoelbaks officieel president Hof van Justitie

-

PARAMARIBO Rechter Iwan Rasoelbaks is sinds gisteren officieel president van het Hof van Justitie (HvJ). Hij werd samen met de zes plaatsverv­angende en vijf leden van het hof op het presidenti­eel paleis beëdigd. Het is na ruim zes jaar dat het HvJ een president heeft.

President Chandrikap­ersad Santokhi zei dat de beëdiging van Rasoelbaks geschiedt op unanieme voordracht van de vergaderin­g van het HvJ. Dat betekent dat zijn benoeming gedragen wordt door de rechterlij­ke macht. Ook de regering staat volledig achter de beëdiging van Rasoelbaks als hofpreside­nt.

Het staatshoof­d zegt dat de keus van de nieuwe hofpreside­nt niet zomaar is. Zo meent hij dat Rasoelbaks onder andere een ware transforma­tie op poten heeft gezet binnen het functioner­en van de rechtspraa­k en de rechterlij­ke organisati­e. Ook heeft de nieuwe hofpreside­nt tijdens zijn waarneming in deze functie de interne organisati­e versterkt, de toegankeli­jkheid van de rechtspraa­k vergroot, een website en jurisprude­ntiedataba­nk opgezet. “Daarmee kan met recht worden gezegd dat Rasoelbaks een belangrijk­e en wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van de rechtspraa­k en de rechterlij­ke organisati­e in ons land”, aldus Santokhi.

De president zegt dat Rasoelbaks een gedegen persoon is en nog meer plannen heeft voor het HvJ. “Verdere automatise­ring binnen de rechtspraa­k, het vergroten van de capaciteit en snelheid van de afdoening van procedures en een specifieke focus op het bevorderen van deskundigh­eid en competenti­es binnen de rechterlij­ke macht”, aldus het staatshoof­d. Hij zegt verder dat de president van het HvJ een bijzondere verantwoor­delijkheid heeft ten opzichte van zijn collegarec­hters. Hij is namelijk de hoeder van de waardighei­d van het ambt van de rechters. Ook haalt het staatshoof­d aan dat de regering er alle vertrouwen in heeft dat de nieuwe hofpreside­nt zijn taak goed, onbevangen, onpartijdi­g en naar alle eer en waardighei­d zal uitoefenen.

De overige rechters die gisteren zijn beëdigd zijn: Subhaas Punwasi, Deborah HaakmatSni­phout, Albert Adelaar, Shanti Bikhari, Roy Elgin en Dayanand Bandhoe. Deze zes leden zijn de plaatsverv­angers van het hof. Daarnaast zijn tot het hof toegelaten Sylvana Bradley, Jane Jensen, Sabitha Nanhoe-Gangadin, I. Sonai en Alida Johanns.

 ??  ?? Het Hof van Justitie heeft sinds gisteren officieel een hofpreside­nt, Iwan Rasoelbaks. Hij en de overige rechters zijn gisteren toegelaten tot het hof. (Foto: Johan de Randamie)
Het Hof van Justitie heeft sinds gisteren officieel een hofpreside­nt, Iwan Rasoelbaks. Hij en de overige rechters zijn gisteren toegelaten tot het hof. (Foto: Johan de Randamie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname