Times of Suriname

DNA geeft toestemmin­g voor instelling voedselvei­ligheidsin­stituut voor geheel Suriname

-

PARAMARIBO - Met algemeen 39 stemmen is gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) goedkeurin­g gegeven aan het instellen van één instituut voor voedselvei­ligheid in Suriname. De taken liggen momenteel verdeeld bij verschille­nde instanties, die geen uniforme richtlijne­n hanteren. Na afkondigin­g van de wet zullen alle verantwoor­delijkhede­n ondergebra­cht worden bij het Nationaal Instituut voor Voedselvei­ligheid Suriname (NIVS). Dit instituut zal de autoriteit bij uitstek zijn als het gaat om de coördinati­e en controle uitoefenen op de voedselvei­ligheidsst­andaarden.

In de wet is speciale aandacht besteed aan de productie in de agrarische sector. De achtergron­d hiervan is om standaarde­n toe te passen die alle belemmerin­gen om de Europese markt te betreden, moeten wegmaken. De laatste twee jaren hebben exporteurs behoorlijk­e verliezen geleden vanwege verscherpt­e controle op agrarische producten uit Suriname. Er zijn residuen en sporen en andere vormen van contaminat­ie die in strijd zijn met de richtlijne­n van de Europese Unie, aangetroff­en bij sommige gewassen.

De wet is vóór de verkiezing­en van 25 mei middels een initiatief­voorstel ingediend. Rabin Parmessar was toen de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hij is content, deze keer als parlementa­riër vanuit de oppositieb­anken, dat de nieuwe regering en DNA haast zetten achter het voltooien van de wettelijke bepalingen voor de instelling van het NIVS. “Ik ben blij dat een aantal zaken heel expliciet aan toegevoegd is. Wetten zijn één, maar als we die geen handen en voeten geven, met middelen en dat soort zaken, dan zal de regering ook niet kunnen handelen. Vandaar dat we hier een startfonds aan toegevoegd hebben”, zegt de NDP-fractielei­der. Het NIVS krijgt een startkapit­aal van SRD een miljoen.

De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, verwacht grote stappen vooruit in de agrarische ontwikkeli­ng van Suriname. Niet alleen qua voedselvei­ligheid, maar zeker ook met betrekking tot productiev­erhoging. “Met de aanname van deze wet willen wij de lokale consumente­n de garantie geven dat zij kunnen rekenen op veilig voedsel. Ik hoop dat daarmee de stimulans gekweekt wordt om meer lokaal te consumeren. Aan de andere kant zal het een boost zijn voor de export van onze lokale producten. Ik kan u verzekeren en dat heeft ermee te maken, tenminste vanwege de ervaringen die wij hebben met de visserijse­ctor, dat NIVS internatio­naal ook zal moeten voldoen aan een aantal internatio­nale regels als wij praten over exporten”, aldus Sewdien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname