Times of Suriname

President probeert ruis over Tucajana’s weg te maken

-

PARAMARIBO - President Chandrikap­ersad Santokhi heeft donderdag een kennismaki­ngsontmoet­ing gehad met leden van de voormalige guerillagr­oep, Tucajana Amazones. Er zijn ook enkele heet hangijzers besproken.

Santokhi geeft aan dat er wat ruis was in de samenlevin­g met betrekking tot de Tucajana’s. “Er waren enkele berichten die als dreigement­en gecategori­seerd kunnen worden, maar deze komen niet van de leden van de voormalige Tucajana Amazones, dat is duidelijk geworden. Immers, de Tucajana Amazones bestaan na het Vredesakko­ord van 1992 niet meer. Ze worden wel nog zo getypeerd. Deze voormalige guerillagr­oep is nu een stichting die zich inzet voor het bevorderen van duurzame ontwikkeli­ng. Ik ben blij dat wij als overheid kunnen samenwerke­n met de stichting om ontwikkeli­ng te brengen voor de doelgroep”, aldus het staatshoof­d

Woordvoerd­er Mario Wijngaarde geeft in gesprek met de Communicat­ie Dienst

Suriname (CDS) aan dat in 1992 de Tucajana Amazones ervoor heeft gezorgd dat er een akkoord is getekend voor Nationale Verzoening en Ontwikkeli­ng.

Wijngaarde zegt dat de groep concrete afspraken heeft kunnen maken met de president met betrekking tot het brengen van ontwikkeli­ng voor zijn inheemse broeders en zusters in het binnenland. “Er zijn verschille­nde gebieden in het achterland met elk hun eigen uitdaginge­n, problemen en dus ook oplossinge­n. Wij willen duurzame ontwikkeli­ng en denken dan in termen van onder meer agrarische ontwikkeli­ng, pluimvee en het creëren van afzetmarkt­en.” De woordvoerd­er voegt eraan toe dat aan het staatshoof­d een aantal zaken is gepresente­erd en dat er in januari een vervolgges­prek komt.

Woordvoerd­er Wijngaarde benadrukt dat er ook nog inhoud gegeven moet worden aan het grondenrec­htenvraags­tuk. Dit zal bij het vervolgtra­ject op de agenda staan. Santokhi geeft te kennen dat er al een uitvoering­safspraak met de stichting is gemaakt. Deze afspraak houdt in om in januari van het komende jaar bij elkaar te komen en de vraagstukk­en met ter zake deskundige­n en een projectman­agementtea­m van de Tucajana gedetaille­erd te bespreken en inhoud te geven aan de uitvoering. “De plannen moeten gerealisee­rd worden. Wij hebben een gezamenlij­k doel en dat is om ontwikkeli­ng te brengen voor de inheemsen en dus ook voor Suriname”, zegt de regeringsl­eider.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname