Times of Suriname

Versterken van inheems vrouwelijk­e leiders in Amazone voor behalen van effectieve­re en toepasseli­jke milieuoplo­ssingen

-

Our Future Forests-Amazonia Verde, een project van Conservati­on Internatio­nal (CI), verwelkomt aanmelding­en voor deelname aan een Indigenous Women’s Fellowship-programma.

In het gehele Amazonegeb­ied spelen inheemse vrouwen een cruciale rol als het gaat om het beheer van het milieu: van vrouwelijk­e leiders die hun gemeenscha­ppen leiden om te protestere­n tegen illegale mijnbouw, en inheemse vrouwen die met hun regeringen vechten om hun land te beschermen, tot en met vrouwelijk­e strijders die beschermin­g afdwingen en voorkomen dat commerciël­e houthakker­s hun grondgebie­d binnenkome­n.

Maar ondanks hun kritische rol worden vrouwen vaak gemarginal­iseerd in besluitvor­mingsproce­ssen. Hoewel er zeker voorbeelde­n zijn van sterk inheems vrouwelijk leiderscha­p, blijft er een grote kloof bestaan tussen de participat­ie en de besluitvor­ming op alle niveaus in de traditione­le samenlevin­gen, waarbij mannen en ouderen de leidende posities innemen. Dit kan leiden tot onrechtvaa­rdig beleid en initiatiev­en op lokaal, nationaal en internatio­naal niveau. Hierdoor kan het succes van de inspanning­en op het gebied van klimaat en natuurbeho­ud worden belemmerd en inheemse vrouwen blijven benadelen.

Het is van cruciaal belang om het behoud van de bossen van het Amazonegeb­ied en de beschermin­g van een van de belangrijk­ste ecosysteme­n op aarde te waarborgen. Dit kan als motivatie en ondersteun­ing dienen voor inheemse vrouwelijk­e leiders om te groeien op een manier die zij bepalen als cultureel gepast en afgestemd op hun toekomstvi­sie.

Het project ‘Our Future Forests- Amazonia Verde’, geleid door Conservati­on Internatio­nal en gefinancie­rd door de Franse regering, richt zich op het versterken van inheemse volkeren en lokale gemeenscha­ppen (IPLC’s) in zeven landen om 12 procent van de regio te beschermen. Dit project omvat een ‘Indigenous Women Fellowship Program’ als een belangrijk­e kans om het leiderscha­p van vrouwen rechtstree­ks te ondersteun­en. Door middel van een speciaal fonds worden IPLC’s als belangrijk­e spelers geposition­eerd in de strijd tegen de klimaatver­andering, met erkenning van hun vitale rol binnen het Amazonegeb­ied Biome.

‘Indigenous women’s fellowship’-programma’

Overzicht: Dit initiatief biedt niet alleen financiële steun, maar geeft ook mentorscha­p en netwerkmog­elijkheden voor de geselectee­rden. Hierdoor krijgen ze de kans om hun eigen leiderscha­p te versterken en uit te breiden en zo de volgende generatie te verheffen. Het programma zal 14 inheemse vrouwelijk­e leiders ondersteun­en, waarvan twee uit elk van de focuslande­n van het project (Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Guyana, Suriname en Brazilië). De coördinato­r van de inheemse organisati­es van het Amazonegeb­ied (COICA) zal een belangrijk­e rol spelen door het programma te belichten en samen met CI, deel te nemen aan het selectiepr­oces.

Verwachtin­gen van aanvragers: Met steun van het projecttea­m zullen de ‘fellows’ de doelstelli­ngen die ze willen bereiken en bijbehoren­de activiteit­en identifice­ren. Aan het begin van hun programma wordt hen gevraagd een schrifteli­jk werkplan op te stellen dat de basis zal vormen voor mentorscha­p en netwerkond­ersteuning. Geselectee­rde fellows werken nauw samen met CI-medewerker­s om een duidelijk werkplan en bijbehoren­d budget te ontwikkele­n en nemen deel aan maandelijk­se bijeenkoms­ten (persoonlij­k of telefonisc­h) met CI-medewerker­s. Aan het einde van de fellowship zal de fellow een eindrappor­t opstellen.

Financieri­ng: Elke deelnemer ontvangt maximaal USD 10 duizend om projectact­iviteiten, stipendium en andere uitgaven zoals telefoonge­sprekken, internetve­rbinding, enzovoorts te dekken. Dit bedrag is exclusief reiskosten.

Aanmelding­en moeten voor 18 januari 2021 online worden ingediend op lideresind­igenas@conservati­on.org. Verwacht wordt dat de beurs loopt van maart 2021 tot februari 2022. Om het aanmelding­sformulier te downloaden kunt u terecht op https:// www.conservati­on.org/suriname/opportunit­ies

Future Forests – Amazonia Verde-project

Het project streeft ernaar tegen 2023, 70 miljoen hectare (21 miljoen ha direct en 49 miljoen ha indirect) in stand te houden en baanbreken­de, nieuwe financiële mechanisme­n in te zetten om investerin­gen en stimulanse­n voor natuurbeho­ud te bevorderen. Voor het behoud van het Amazonereg­enwoud op lang termijn zijn capaciteit, wilskracht en financieri­ng nodig. Naast capaciteit­sopbouw van de IPLC’s om zelfstandi­g leiding te kunnen geven, krijgen ze ook de ‘tools’ om toegang te krijgen tot de financieri­ng die ze nodig hebben om initiatiev­en uit te voeren om hun bossen te behouden en in hun levensonde­rhoud te voorzien. De projectact­iviteiten zullen in totaal meer dan 59 duizend mannen, vrouwen en kinderen ten goede komen.

Dit is nog een bijdrage van het project Our Future Forests - Amazonia Verde, Conservati­on Internatio­nal (CI) ter ondersteun­ing van de uitvoering van het Leticiapac­t, dat voortbouwt op de prioriteit­en die de Franse president Emmanuel Macron tijdens de klimaatwee­k in 2019 in New York heeft aangegeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname