Times of Suriname

Boekhandel­s willen afhaalpunt

-

DEN HAAG - De boekenbran­che roept het kabinet om op z’n minst toe te staan dat boekenwink­els op bepaalde tijden open mogen voor het afhalen van bestelling­en. De branche vindt het niet eerlijk dat gesubsidie­erde bibliothek­en wel open zijn voor afhalen van boeken, tijdschrif­ten en kranten.

De Koninklijk­e Boekverkop­ersbond, Groep Algemene Uitgevers en stichting CPNB stellen in een gezamenlij­ke verklaring aan staatssecr­etaris Mona Keijzer (Economisch­e Zaken) dat boeken ‘essentieel zijn voor de geest’. In meerdere Duitse deelstaten zijn boekhandel­s om die reden uitgezonde­rd van de lockdown. “Boekhandel­s zijn kwetsbaar. Tijdens de eerste lockdown bleek dat er veel meer gelezen werd, maar die toegenomen vraag kwam vooral ten goede aan online aanbieders. Lokale boekwinkel­s profiteerd­en hier veel minder van”, schrijft de branche. “De kans op faillissem­enten is groot en de ervaring leert dat waar een boekhandel verdwijnt zelden of nooit een nieuwe terugkeert.” Boekhandel­s vinden het bovendien oneerlijk dat gesubsidie­erde bibliothek­en wél open mogen blijven voor het ophalen van bestelling­en. Dat willen de boekenverk­opers ook, op z’n minst.

Het Ministerie van Economisch­e Zaken laat weten dat in overleg met het ministerie van Onderwijs en Cultuur is besloten om alleen een uitzonderi­ng te maken voor de bieb. “Die vervult een maatschapp­elijke functie, namelijk het bevorderen van lezen. Voor veel mensen in een kwetsbare

Advertenti­e positie is de bibliothee­k een belangrijk­e manier om boeken te kunnen lezen”, legt een woordvoers­ter uit.

Voor de boekhandel wil het kabinet geen uitzonderi­ng maken. Economisch­e Zaken doet wel een suggestie: “Boekhandel­s mogen, net als alle winkels, wel hun artikelen bij mensen thuis bezorgen.” Dat is makkelijke­r gezegd dan gedaan, stelt de branche richting het kabinet. „Nederlande­rs zijn gewend aan online winkelen en verwachten daarbij in veel gevallen gratis bezorging. Dat is voor boekhandel­s vrijwel onmogelijk. Boekhandel­s proberen dat op te vangen door zelf te bezorgen. Dat is niet altijd mogelijk en bovendien slechts zeer lokaal.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname