Times of Suriname

Meer psychische klachten in kampen op Griekse eilanden

-

GRIEKENLAN­D - De psychische gezondheid van migranten en vluchtelin­gen in kampen op de Griekse eilanden is verslechte­rd ten opzichte van enkele jaren geleden. Dat concludeer­t het Internatio­nal Rescue Committee, een NGO die bewoners van de kampen psychisch ondersteun­t, in een nieuw rapport.

De organisati­e begeleidt mensen op de eilanden Lesbos, Samos en Chios. Volgens hulpverlen­ers lijdt drie vierde van hun patiënten aan depressie, slapeloosh­eid of een angststoor­nis. Bijna tien procent vertoont psychotisc­he symptomen en doet aan zelfvermin­king. Een op de drie patiënten overweegt zelfmoord.

Mirjam Molenaar, die het medisch team van Artsen Zonder Grenzen leidt op Samos, herkent de inhoud van het rapport. “Na elke kritische gebeurteni­s zien we hier op het eiland een piek in de klachten van mensen”, vertelt ze in het NOS Radio 1 journaal.

In dat opzicht is het volgens haar geen verrassing dat die klachten de laatste tijd toegenomen zijn. “We hebben hier sinds september vijf keer brand gehad, een corona-uitbraak, en een aardbeving.” Ze noemt het wonderbaar­lijk dat sommigen in de kampen toch nog een zeker optimisme kunnen opbrengen.

Voor veel migranten en vluchtelin­gen die wel kampen met psychische klachten, is er in Griekenlan­d nauwelijks een oplossing, vertelt Molenaar. “Wanneer ze in een psychose terechtkom­en, is er geen zorg, behalve eindigen in een politiebur­eau waar ze wellicht met een handboei aan een pijp worden vastgezet.”

De rol van hulporgani­saties op de eilanden beschrijft Molenaar als “stabiliser­end”. Zolang de leefsituat­ie van mensen niet verandert, is echte therapie niet mogelijk, zegt ze. “Wij helpen mensen als het ware om de toestand vol te houden. Maar om beter te worden, heb je een veilige omgeving nodig. Die kunnen wij niet bieden.”

De situatie in kampen op de Griekse eilanden is al jaren problemati­sch. Zo’n vijf jaar geleden werd beslist om hot spots op te richten waar migranten hun asielproce­dure konden afwachten, maar die procedure duurt vaak maandenof jarenlang.

Op dit moment verblijven op de eilanden in totaal zo’n 17 duizend migranten. Omdat in sommige kampen veel meer mensen verblijven dan oorspronke­lijk was voorzien, bivakkeren honderden mensen in tenten of zelfgebouw­de krotten met gebrek aan sanitair en andere voorzienin­gen. De Griekse regering heeft plannen om migranten over te plaatsen naar nieuwe kampen op de eilanden, waar ze kunnen wonen in containers. Maar omdat de controle daar strenger zal zijn en bewoners minder vrijheid krijgen om naar buiten te gaan, willen veel mensen daar niet heen. Nederland neemt, net als andere EU-landen, in principe geen migranten op die nu op de Griekse eilanden verblijven. De regering maakte een uitzonderi­ng na de branden in kamp Moria op Lesbos, afgelopen september. Er werd toen beslist om honderd kwetsbare vluchtelin­gen op te vangen, van wie 24 inmiddels zijn aangekomen.

Voor de andere bewoners van de kampen is het vaak wachten op het eind van de asielproce­dure, met steeds vaker ernstige psychische problemen als gevolg. “In al die tijd is er helaas niets veranderd. Niet op Samos en ook niet op de andere eilanden”, zegt Mirjam Molenaar van Artsen Zonder Grenzen. “Ik zou zeggen dat de situatie alleen maar slechter wordt.” (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname