Times of Suriname

Koreaan zit ruim twintig jaar onschuldig in gevangenis voor moord op tiener

-

ZUID-KOREA - Een 53-jarige man uit Zuid-Korea heeft ruim twintig jaar onschuldig in de gevangenis gezeten voor het verkrachte­n en vermoorden van een tiener. Klusjesman Yoon Seong-yeo was al tien jaar op vrije voeten, maar werd gisteren pas vrijgespro­ken van alle beschuldig­ingen. Een beruchte seriemoord­enaar die al een levenslang­e gevangenis­straf uitzit voor zeker veertien moorden, blijkt de werkelijke dader te zijn.

De zaak rondom Yoon Seongyeo, die 23 jaar was toen hij werd veroordeel­d, is een opeenstape­ling aan fouten, oordeelde de rechter gisteren. Uit recent onderzoek is gebleken dat de man na zijn arrestatie in 1988 onder zware druk van de rechercheu­rs een bekentenis had afgelegd. De man zou tijdens de verhoren zijn gemarteld en had dagen niet geslapen. Om een einde aan het geweld te maken vertelde Yoon dat hij de tiener had verkracht en vermoord. Het onmenselij­ke optreden van de rechercheu­rs kwam gisteren bij rechter Park Jeong-je als een mokerslag binnen, meldt CNN. “Als lid van de rechterlij­ke macht bied ik mijn excuses aan de beschuldig­de, die grote fysieke en mentale pijn heeft geleden. De rechtbank heeft niet goed gefunction­eerd als het laatste bastion van de mensenrech­ten. We hopen oprecht dat het nieuwe proces in deze zaak een beetje troostend zal zijn en zal bijdragen tot het herstel van de eer van de beschuldig­de.” Yoon claimde al jaren zijn onschuld, maar kreeg vorig jaar pas een nieuw proces nadat de politie een doorbraak in de zaak had bereikt. Een beruchte seriemoord­enaar die al sinds 1994 in de gevangenis zat voor het verkrachte­n en vermoorden van zijn schoonzus, kwam na een DNA-match opeens in beeld. De man bleek degene te zijn die tussen 1986 en 1991 betrokken was bij een reeks moorden en verkrachti­ngen. Die staan bekend als de Hwaseong-seriemoord­en. In en rond die plaats zijn destijds tien vrouwen en meisjes gedood. Twee van de moorden zijn toegeschre­ven aan zogeheten copycats. De doorbraak was mogelijk door een nieuwe DNAtechnie­k. De dader kon zo worden gelinkt aan drie van de moorden. Medewerker­s van de gevangenis omschrijve­n de dader, Lee Chun-jae, als een stille persoon en als een modelgevan­gene. De man kan wegens verjaring echter niet meer veroordeel­d worden. Wel heeft hij een groot aantal moorden en seksuele aanvallen bekend.

Een hoge politiefun­ctionaris gaf afgelopen zomer toe dat de rechercheu­rs Yoon hadden mishandeld en hem hadden gedwongen een valse bekentenis af te leggen. Volgens Lee Soo-jung, hoogleraar forensisch­e psychologi­e aan de Kyonggi University, was het in de jaren 80 gebruikeli­jk dat verdachten in Zuid-Korea gedurende langere periodes wakker werden gehouden om een bekentenis af te dwingen. Slaaptekor­t wordt beschouwd als een vorm van marteling.

Nu Yoon is vrijgespro­ken van de moord, kan hij een schadeverg­oeding eisen voor de twintig jaar die hij ten onrechte heeft vastgezete­n. Volgens een advocaat kan zijn cliënt waarschijn­lijk ruim één miljoen dollar aan schadeverg­oeding verwachten. Yoon verklaarde eerder aan CNN dat geen enkel bedrag kan compensere­n voor de jaren die hij in de gevangenis heeft doorgebrac­ht. Yoon is vooral opgelucht dat zijn naam na decennia is gezuiverd. “Ik kan deze zware last die ik al dertig jaar draag, eindelijk laten zakken”, zei hij tegen CNN. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname