Times of Suriname

Berlijns restaurant dicht door lockdown, maar opent deuren voor daklozen

-

DUITSLAND - Op een normale dag ontvangt restaurant Hofbraü in Berlijn zo’n drieduizen­d gasten per dag. Maar nu Duitsland in lockdown is, moesten de deuren dicht. Manager Björn Schwarz twijfelde geen moment toen een van zijn medewerker­s opperde om open te gaan voor de daklozen. Nu verzorgt de grootste bierhal van Berlijn voedsel voor 150 daklozen per dag, in twee shifts. Kaspars Breidaks, een 43-jarige Let die in de straten van Berlijn leeft, heeft het de afgelopen maanden zwaar. De daklozenop­vang opereert niet op volledige capaciteit om te zorgen dat mensen afstand van elkaar kunnen houden. Bedelen schiet niet echt op, nu maar zo weinig Berlijners de straat op gaan. En plastic flessen verzamelen om te verkopen aan recyclingh­andelaren ook niet.

Nu is er een lichtpuntj­e in de koude en donkere dagen: hij krijgt een warme maaltijd aan de lange biertafels in restaurant Hofbraü, vlakbij het beroemde Alexanderp­latz. “Andere daklozen bij het treinstati­on vertelden me hierover”, vertelt Breidaks aan persbureau AP. “Ik kom hier voor warme soep.”

Maar hij krijgt méér dan alleen soep. “We geven ze iets anders dan de normale soepkeuken. Echt eten op porseleine­n borden, met verschille­nde bijgerecht­en. Kerstgerec­hten met veel smaak”, zegt Hofbraü-manager Björn Schwarz. Het was een win-win-idee, zegt de manager: de daklozen worden een handje geholpen, zijn medewerker­s hebben iets om handen én het project wordt door de gemeente gefinancie­rd, dus er komt ook nog eens wat geld binnen. De bierhal, de grootste van Berlijn, blijkt uitermate geschikt voor het project, omdat de daklozen met gemak afstand van elkaar kunnen houden. “Normaal gesproken zouden we hier grote groepen toeristen hebben voor kerstdiner­s. We zouden eend of gans serveren... Nu mogen we alleen bezorgen, maar de omzet is drastisch gekelderd”, zegt Schwarz.

Naast het bieden van eten en niet-alcoholisc­he drankjes en de warmte van het binnen zijn, heeft het restaurant ook de toiletten opengestel­d voor de daklozen om zich te kunnen opfrissen. Twee hulpinstan­ties hebben medewerker­s ingezet om ter plekke ondersteun­ing te bieden aan de daklozen en ze te voorzien van kleding, als ze dat nodig hebben.

Breidaks is één van de naar schatting 2000 tot 12.000 daklozen in de Berlijnse stad. Eerder wisten de sociale dienst en hulpinstan­ties al 34.000 mensen op te vangen tijdens de coronacris­is. “Door de pandemie is de situatie voor de daklozen verder verslechte­rd”, Elke Breitenbac­h, vanuit de Berlijnse overheid over de sociale diensten gaat. ,”Ze hebben niet genoeg eten en ze hebben een plek nodig om op te warmen.” Donderdag kreeg de eerste groep daklozen een maaltijd geserveerd, onder wie Breidaks. Hij genoot van een braadwost met aardappelp­uree en zuurkool en als toetje een apfelstrud­el met vanillesau­s. Méér dan waar hij op had durven hopen, na een nacht op straat in de vrieskou. “Het enige dat ik nodig had was warme soep.” (AD)

 ??  ?? Kok Sascha Richter hangt de foto’s op van de gerechten die hij maakt voor de daklozen in Hofbraeu Berlin. (Foto: AD)
Kok Sascha Richter hangt de foto’s op van de gerechten die hij maakt voor de daklozen in Hofbraeu Berlin. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname