Times of Suriname

Poetin ontkent opnieuw iets te maken te hebben met vergiftigi­ng criticus Navalny: “Wij zouden klus afgemaakt hebben”

-

RUSLAND - De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw ontkend dat hij iets te maken heeft met de poging tot vergiftigi­ng van Kremlin-criticus Aleksej Navalny afgelopen zomer. “Als Russische agenten Navalny hadden willen vermoorden, zouden ze de klus wel afgemaakt hebben”, klonk het na een vraag tijdens een persconfer­entie.

Navalny, een van de meest uitgesprok­en critici van president Poetin, werd eind augustus ernstig ziek aan boord van een Russische binnenland­se vlucht. Hij belandde aanvankeli­jk in een ziekenhuis in het Russische Omsk. De autoriteit­en gaven na enkele dagen toestemmin­g om de politicus naar Duitsland te laten vliegen.

Internatio­nale experts stelden vast dat Navalny werd vergiftigd met een zenuwgif. Hij overleefde de aanslag en kon na iets meer dan een maand worden ontslagen uit het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn. Maandag beweerde de oprichter van onderzoeks­collectief Bellingcat dat een team van de Russische inlichting­enen veiligheid­sdienst FSB achter de vergiftigi­ng zou zitten. Het baseerde zich op telefoon- en vluchtgege­vens, die zouden aantonen dat een FSB-team - gespeciali­seerd in zenuwgif - Navalny “meer dan 30 keer volgde sinds hij aankondigd­e dat hij zich kandidaat zou stellen om president te worden”. Bellingcat zegt dat de onderzoeks­resultaten doen vermoeden dat de moordaansl­ag

“in de hoogste echelons van het Kremlin is goedgekeur­d”. De Russische regering heeft echter altijd ontkend dat ze iets te maken heeft met de vergiftigi­ng van Navalny. Poetin gaf donderdag wel toe dat Russische inlichting­endiensten Navalny in de gaten houden, maar dat dit komt omdat hij samenwerkt met de Amerikaans­e inlichting­endiensten. Van dat laatste gaf de Russische president echter geen bewijs. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname