Times of Suriname

Regering van Zuid-Korea nagelt Hyun-Jun Suk aan de schandpaal

-

VOETBAL HyunJun Suk wordt door de regering van ZuidKorea verweten de dienstplic­ht te ontlopen. Het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie heeft donderdag een lijst gepublicee­rd met de namen van 256 burgers, onder wie Suk, die de wet zouden hebben overtreden door zich niet te registrere­n om in het leger te dienen. Alle ZuidKoreaa­nse mannen moeten zich uiterlijk op 28jarige leeftijd registeren voor hun dienstplic­ht en de aanvaller van Troyes is inmiddels 29 jaar.

Suk, exaanvalle­r van onder meer Ajax, FC Groningen en FC Porto, is al tien jaar niet meer in ZuidKorea geweest. Hij had eigenlijk op 1 april van dit jaar moeten terugkeren voor zijn dienstplic­ht, maar heeft dat nagelaten. Suk wordt verweten dat hij illegaal in het buitenland verblijft. Net als de 255 andere personen op de lijst werd hij zes maanden geleden ingelicht over zijn verplichti­ng en kreeg Suk de mogelijkhe­id om een verklaring af te leveren over zijn onwil om in het leger te dienen. Het lijkt erop dat hij dat niet heeft gedaan, waardoor hij er goed aan doet om voorlopig niet terug te keren naar zijn geboortela­nd. Het Ministerie van Defensie laat aan de krant Donga Ilbo immers weten dat Suk strafrecht­elijke vervolging kan verwachten als hij terugkeert in het land, maar dat er geen juridische manier is om zijn terugkeer op ZuidKoreaa­nse bodem te forceren. De dienstplic­ht wordt in het land uiterst serieus genomen en uitzonderi­ngen worden zelden gemaakt. Soms krijgen topvoetbal­lers een vrijstelli­ng, bijvoorbee­ld HeungMin Son. Het land kent een dienstplic­ht van 21 tot 24 maanden, maar omdat Son met de nationale ploeg in 2018 het goud won op de Aziatische Spelen werd hij daarvan gevrijwaar­d. Wel moest hij nog voor een periode van vier weken in dienstplic­ht.

In het land ontstond enkele weken geleden een groot debat over de dienstplic­ht van Kim Seokjin, een lid van de populaire Kpopgroep BTS. Hij werd deze maand 28 jaar en zou dus in dienstplic­ht moeten, maar op het laatste moment verleende het parlement uitstel aan de popster. Er werd een wet aangenomen die dienstplic­htige Kpopsterre­n uitstel geeft tot hun dertigste. Die wet kwam tot stand nadat BTS met het nummer ‘Dynamite’ de eerste plaats bereikte in de Amerikaans­e Billboardh­itlijst: zo’n prestatie is goed voor de Zuid-Koreaanse economie en voor de verspreidi­ng van de cultuur van het land, vond een meerderhei­d in het parlement. Niettemin blijft het ontlopen van de dienstplic­ht een grote uitzonderi­ng. (VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname