Times of Suriname

Meer mensen met betalingsp­roblemen na afbouw coronasteu­n

-

DEN HAAG - Verzekeraa­rs verwachten door de coronacris­is een toename van het aantal mensen met betalingsp­roblemen als de overheid de coronasteu­nmaatregel­en gaat afbouwen. Daarom komt de sector met oplossinge­n voor mensen met problemati­sche schulden. Dat melden het Verbond van Verzekeraa­rs, schuldhulp­verlener de Nederlands­e Vereniging voor Volkskredi­et (NVVK) en verzekeraa­r De Vereende.

Volgens het Verbond leidt de coronacris­is op dit moment niet tot extra betalingsp­roblemen bij verzekerin­gen, maar bereidt de sector zich daar wel op voor. „We verwachten meer mensen met betalingsp­roblemen als bijvoorbee­ld de steun aan zzp’ers wegvalt, of als nog meer mensen hun baan kwijtraken. Ook wordt nog een hausse aan faillissem­enten verwacht volgend jaar”, legt Bert Sonneveld, manager marketing en acceptatie van De Vereende uit.

Een van de problemen die ontstaat bij betalingsp­roblemen is dat mensen alleen de verplichte betalingen nog voldoen, aldus Sonneveld. Daar horen verzekerin­gen meestal niet bij en dus merken verzekeraa­rs door het uitblijven van betalingen vaak als eerste of er iets mis is in iemands financiële situatie, aldus Sonneveld. Ruim 90% van de Nederlande­rs heeft een aansprakel­ijkheidsen inboedelve­rzekering, maar deze zijn niet verplicht, aldus Sonneveld. Mensen die een schuldhulp­traject ingaan, moeten deze afsluiten om te voorkomen dat er nog meer schulden ontstaan. „Anders kan zo een nieuwe schuld ontstaan”, aldus Sonneveld.

Maar niet iedereen die in een schuldtraj­ect zit of heeft gezeten, wordt zomaar geacceptee­rd door een reguliere verzekeraa­r. Om dat probleem het hoofd te bieden, geeft De Vereende mensen met schulden 30 tot 40 procent korting op de premie van aansprakel­ijkheids- en inboedelve­rzekeringe­n. Maatwerk, sneller treffen van regelingen, doorverwij­zen naar schuldhulp en goede afspraken over incasso’s moeten verder als vangnet dienen, hopen de verzekeraa­rs. Ook over de communicat­ie tussen klant en verzekeraa­r zijn afspraken gemaakt. „Dat het zo duidelijk mogelijk is wat de consequent­ie van niet betalen is, want dat gebeurt nog onvoldoend­e”, aldus Sonneveld. Ook moeten incassobur­eaus die voor verzekeraa­rs werken zich aan deze afspraken houden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname