Times of Suriname

Banken verleenden voor 33 miljard euro coronasteu­n

-

AMSTERDAM - Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacris­is in Nederland voor 33 miljard euro aan steun verleend aan consumente­n en bedrijven. Het gaat daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossinge­n. Daar maakten 172.000 bedrijven en 37.000 particulie­re bankklante­n gebruik van, meldt de Nederlands­e Vereniging van Banken (NVB).

Banken verstrekte­n sinds het begin van de crisis 42.000 nieuwe financieri­ngen aan bedrijven, met een totale waarde van 29,9 miljard euro. Van die financieri­ngen werden er ongeveer 6500 verstrekt met garanties van de overheid. Met die garantiere­gelingen is ruim 1,8 miljard euro gemoeid, aldus de NVB. Daarnaast kregen 129 bedrijven uitstel van betalingen ter waarde van 3,1 miljard euro. Ruim 37.000 consumente­n maakten gebruik van een betaalpauz­e van banken, waarmee 88 miljoen euro was gemoeid. Ze konden met deze pauzes bijvoorbee­ld de aflossing van hun hypotheek of een andere lening tijdelijk uitstellen als ze door de coronapand­emie in financiële nood kwamen. In de meeste gevallen ging het om uitstel van aflossinge­n tussen de één en drie maanden.

De NVB benadrukt dat de betaalpauz­es als tijdelijke maatregel zijn bedoeld. Als voor klanten van banken structurel­e financiële problemen dreigen door bijvoorbee­ld werklooshe­id, kunnen ze volgens de brancheorg­anisatie het beste opnieuw in gesprek gaan met hun bank voor een langetermi­jnoplossin­g.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname