Times of Suriname

Canadese fotografe wil hert met pijl door zijn kop redden

-

De schrik sloeg de Canadese natuurfoto­grafe om het hart. Plotseling stond het hert Carrot voor haar huis met een pijl door het hoofd. Geen jachtpijl, maar een die normaal naar doelborden wordt geschoten en zeker niet naar herten. ”Mijn man kwam huilend het huis in om het me te vertellen”, schreef Carver op Facebook.

Het hert, door natuurfoto­grafe Lee-anne Carver gedoopt tot Carrot (Wortel), is een witstaartb­ok die rondwaart in het steenkoude noorden van de Canadese provincie Ontario. Carver woont daar in het noordweste­n in Kenora. “Ik fotografee­r al jaren dieren, maar met Carrot is er iets speciaals. Hij is anders dan alle herten die ik ooit tegenkwam.” Volgens Carver heeft Carrot zich zelfs bij honden geliefd gemaakt.

Al drie jaar bezoekt Carrot, die als reekalf zijn ouders verloor, Carver en haar man in hun achtertuin. “Hij is heel zachtaardi­g en aanhankeli­jk”, aldus Carver. Vorige week zag Carvers echtgenoot dat Carrot gewond was. Hij kwam het de fotografe huilend vertellen. Carver ging kijken en zag de zwarte pijl met felgroene plastic veren verticaal door het hoofd van het hert steken. “Het was erg beangstige­nd om te zien, maar hij gedroeg zich nog altijd als zijn normale zelf”, zegt Carver. Het goede nieuws: het dier heeft geen bloed verloren en er zijn geen vitale organen geraakt. Carver probeert Carrots trieste situatie met zo veel mogelijk mensen te delen, in de hoop het gewonde hert te kunnen redden. Ze wil voorkomen dat het dier moet worden afgemaakt. Carrot lijkt zich niet al te veel aan te trekken van de pijl. Maar het stoort het hert wel bij het slapen en in zijn bewegingsv­rijheid. De pijl weghalen is geen optie, omdat dit meer lichamelij­ke schade zou kunnen veroorzake­n en tot de dood van het dier kan leiden.

Deze week lukte het uiteindeli­jk om Carrot te verdoven en de pijl met de helft in te korten. Bedoeling is dat de schacht van de pijl de komende maanden vanzelf uit het lichaam van het hert zal vallen, in de hoop dat de wond daardoor niet verergert. Kenora laat sinds vier jaar bewoners toe om binnen de gemeentegr­enzen herten met pijl en boog te beschieten. Carver wil dat die wet wordt aangepast. “Carrot is niet het eerste dier dat in de woonwijken wordt neergescho­ten, maar ik hoop dat het wel het laatste is.”

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname