Times of Suriname

DNV en KPS alvast in vizier

-

PARAMARIBO - De politieke top in het land is niet content met de wijze waarop de veiligheid­sdiensten in het land opereren. Niet alleen laat garantie van de veiligheid te wensen over, ook hebben de diensten behoorlijk ingeboet aan profession­aliteit, integritei­t en vertrouwen. Deze week worden er alvast wat veranderin­gen gepleegd bij het Directoraa­t Nationale Veiligheid (DNV). Het Korps Politie en het Nationaal Leger komen vervolgens aan de beurt. Ook de Douane zal een reshufflin­g ondergaan.

Volgens president Chandrikap­ersad Santokhi gaat het om aanvulling van de diensten en daar waar nodig zullen er personen vervangen worden op cruciale posten. “De veiligheid­sdiensten hebben een groot probleem”, zegt het staatshoof­d. “Er komen structurel­e veranderin­gen bij alle veiligheid­sdiensten.”

Ook het politiekor­ps was tijdens de coalitieto­p een punt van bespreking. Er zou daar een behoorlijk leiderscha­psvraagstu­k op te lossen zijn. Eerder plaatste ook procureurg­eneraal (pg) Roy Baidjnath Panday vraagteken­s bij de wijze waarop het politiekor­ps zou fungeren. Exponenten binnen de vakbond zouden daarbij hun boekje te buiten gaan, door vakbondsza­ken en het beleid bij het KPS te verstrenge­len. “De vakbond erkennen we”, zegt president Santokhi. Vakbonden hebben ook hun stijl, maar voor wat betreft het Korps Politie Suriname staat in de Grondwet dat het Korps Politie Suriname in ongeschikt­heid aan het bevoegde gezag en in overeenste­mming met geldende rechtsrege­ls moet gaan werken en dit gaan we handhaven als regering”, benadrukt de president.

Begin komend jaar komt er sowieso een wisseling van de wacht bij het Nationaal Leger. Het proces voor aanstellin­g van een nieuwe bevelhebbe­r is reeds ingezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname