Times of Suriname

Alleen BOG beslist over quarantain­eplek

-

PARAMARIBO - Artsen en specialist­en worden verzocht geen beslissing­en te nemen wanneer het gaat om het plaatsen van personen in thuisisola­tie, omdat dit kan resulteren in een onvoorzien­e besmetting van derden en juridische consequent­ies zal kunnen hebben voor de desbetreff­ende arts/specialist. Professor Stephen Vreden benadrukt dat het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) de enige wettelijk bevoegde instantie is die de isolatiepl­ek goedkeurt.

Vrede zegt in een schrijven aan alle (zaal-)artsen en medische specialist­en, dat sinds COVID-19 zijn intrede deed in ons land in maart 2020, de strategie gehanteerd is om alle positieve gevallen, ook die zonder klachten, te isoleren in door de overheid aangewezen faciliteit­en. Deze strategie heeft bijgedrage­n aan de snelle en succesvoll­e reductie van de transmissi­e. Toen tijdens de augustuspi­ek de isolatiepl­ekken overvol raakten, is een noodprotoc­ol voor thuisisola­tie opgesteld met medewerkin­g van de huisartsen en goedkeurin­g van het BOG.”

Volgens de internist-infectiolo­og noopt de dramatisch­e stijging van het aantal COVID-19-gevallen sinds de afgelopen week, tot een verscherpi­ng van beheersmaa­tregelen en strikte naleving van het eerder succesvoll­e quarantain­e- en isolatiebe­leid, met als doel de noodzakeli­jke zorg voor COVID-19 en andere aandoening­en veilig te stellen, zonder onze beperkte ziekenhuis­faciliteit­en over te belasten. “Ik dring er daarom bij u op aan om het huidige isolatiebe­leid na te leven en niet zelf de verantwoor­delijkheid te nemen, ook al verzoekt de persoon of familie om thuisisola­tie. Laat u deze beslissing alstublief­t over aan het BOG en zijn werkarmen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname