Times of Suriname

Schaarste kippenvoer te wijten aan slechte organisati­e binnen de sector

Prijsverho­ging per ingaande vandaag

-

PARAMARIBO - Een samenloop van omstandigh­eden heeft ervoor gezorgd dat er een schaarste aan kippenvoer ontstond in Suriname. Lange rijen en torenhoge prijzen zijn te wijten aan slechte planning, gebrek aan communicat­ie en terughoude­ndheid van producente­n en leverancie­rs van grondstoff­en. Dit valt te halen uit het relaas dat minister Parmanand Sewdien hield in De Nationale Assemblee (DNA).

De afgelopen weken is de aanwas van kuikens met 25 procent toegenomen. De productie van kippenvoer was echter niet daarop berekend, omdat er geen afstemming dan wel communicat­ie is tussen partijen. Van de drie voerproduc­enten in Suriname viel eentje ook tijdelijk weg, en dit zorgde voor nog meer spanning tussen vraag en aanbod. Daarnaast was er onwillighe­id bij de lokale producente­n om breukrijst in Suriname af te nemen. Er werd eerder gekozen voor de import van mais, die in prijs behoorlijk was teruggeval­len.

“De pellerijen gaven aan dat in het verleden er diverse pogingen zijn geweest om een soort contract te sluiten tussen de voerfabrik­anten en de pellerijen ten aanzien van de grondstoff­en: breukrijst voornameli­jk. Maar die kwamen met de klacht dat de voerfabrik­anten zich niet altijd aan de afspraken hebben gehouden, omdat de prijs van maïs internatio­naal omlaagging, waardoor de importeurs de voorkeur gaven om maïs te importeren dan lokaal breukrijst te kopen. Ik heb kunnen proeven dat dit al een aantal jaren speelt”, zegt de minister.

De bewindsman geeft toe dat het moeilijk is om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, omdat de sector wat complex in elkaar zit en onvoldoend­e georganise­erd werkt. “Je hebt twee vereniging­en van rijstexpor­teurs, je hebt te maken met een aantal voerfabrik­anten. We hebben ook de kwekers mogen ontvangen. Die hebben ook hun beklag gedaan. En je ziet hier dat er zaken dwars door mekaar heenlopen als er geen goede organisati­e is, als er geen ordening is binnen de sector”, aldus Sewdien.

Middels wetgeving hoopt de regering te voorkomen dat er in de toekomst wederom problemen ontstaan in de sector. In de wet zal worden opgenomen dat producente­n met lokale leverancie­rs voor grondstoff­en zullen moeten werken. Feit is wel dat de prijs van voer vanaf vandaag omhooggaat. De importeurs hebben op de ‘vrije markt’ dure valuta moeten kopen om grondstoff­en te importen. Dit zal verwerkt worden in de nieuwe verkooppri­js.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname