Times of Suriname

President Santokhi: “Volk heeft recht op elektricit­eit”

-

MAROWIJNE - President Chandrikap­ersad Santokhi heeft zaterdag het elektricit­eitsnet van Moengo Tapoe en omgeving in het district Marowijne in gebruik genomen. Hij is van mening dat elke Surinamer recht heeft op elektricit­eit. Het beleid van de regering is er dan ook op gericht via de diverse alternatie­ven zoals brandstof, waterkrach­t en zonneenerg­ie de gemeenscha­p tegemoet te komen.

Met een druk op de knop hebben vanaf vandaag ruim 200 huishouden­s 1x24 uur de beschikkin­g over elektricit­eit. De president zei blij te zijn dat dit gedeelte van Marowijne ook mag genieten van de energievoo­rziening. Er is een project in voorbereid­ing met India, waarbij 20.000 huishouden­s in het binnenland voorzien zullen worden van zonneenerg­ie. De regeringSa­ntokhi/ Brunswijk zal de komende week een agenda presentere­n van projecten, die binnen een tijdsbeste­k van twee jaar afgerond moeten zijn. Vanaf maart 2021 zal er een aanvang hiermee gemaakt worden. Een van de belangrijk­e zaken volgens het staatshoof­d is het in gebruik nemen van een middelbare school in het district Marowijne in oktober 2021.

President Santokhi zegt met vicepresid­ent Ronnie Brunswijk van gedachten te hebben gewisseld over het elektricit­eits en waterprobl­eem van Commewijne en

Marowijne. Afgesproke­n is dat binnen een jaar deze twee districten van deze eerdergeno­emde problemen verlost moeten zijn. Het staatshoof­d feliciteer­de alle actoren met dit bereikte resultaat voor Moengo Tapoe en omgeving. Het hebben van 1x24 uur elektricit­eit betekent dat er vooruitgan­g zal komen voor het gebied. Vooral de schoolkind­eren zullen hiervan profijt hebben. Het gebied zal investeerd­ers aantrekken, waardoor er banen geschapen worden.

Vicepresid­ent (vp) Ronnie Brunswijk, die ook het woord voerde, stelde dat de regering niet alleen praat maar ook handelt. Namens de gemeenscha­p van Moengo Tapoe bedankte de vp de president voor diens inzet en ondersteun­ing om dit mogelijk te maken voor het gebied. “Deze regering wacht niet op het laatste moment om kort voor de verkiezing­en projecten uit te voeren. Vanaf haar aantreden vijf maanden geleden heeft ze niet stilgezete­n en is er al heel wat uitgevoerd”, aldus de vicepresid­ent.

Minister David Abiamofo van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) memoreerde, dat in augustus van dit jaar tijdens een werkbezoek de plaatselij­ke bevolking het elektricit­eitsvraags­tuk al had aangekaart. Nu is het met inzet van diverse actoren gelukt om voor het einde van het jaar de bevolking te geven waarop ze recht heeft. Surinamers, waar ze ook woonachtig zijn, hebben recht op 1x24 uur stroom. De bewindsman gaf aan, dat energievoo­rziening voor het binnenland een grote uitdaging is. Momenteel is de overheid bezig defecte generatore­n te repareren. Dorpen krijgen nu meer brandstof en een aantal dorpen wordt voorzien van hernieuwba­re energie.

Naast de plechtighe­id zijn drie wasmachine­s en drie koelkasten verloot onder de bewoners. Deze huishoudel­ijke apparaten zijn beschikbaa­r gesteld door vicepresid­ent Ronnie Brunswijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname