Times of Suriname

Minister Mathoera acht preventiev­e zorg militairen van groot belang

-

PARAMARIBO - Het F A C Dumontier Militair Hospitaal levert volgens defensiemi­nister Krishnakoe­mari Mathoera een belangrijk­e bijdrage aan de gezondheid­szorg in Suriname. Voor het ministerie is de gezondheid van militairen, voornameli­jk de preventiev­e zorg, zeer belangrijk. De bewindsvro­uw heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan dit ziekenhuis. Zij kreeg daarbij een rondleidin­g en presentati­e van wat er plaatsvind­t.

De bewindsvro­uw zegt dat de focus meer gelegd moet worden op de preventiev­e zorg aan militairen, schrijft de Communicat­ie Dienst Suriname in een persberich­t. “We willen meer het accent leggen op de preventiev­e gezondheid­szorg en dan wil je wel weten wat de situatie is”, zegt de minister. Zo zou moeten worden nagegaan hoeveel militairen lijden aan hart- en vaatziekte­n en wat de meest belangrijk­e doodsoorza­ken zijn. De minister heeft gevraagd dat er data worden verzameld, zodat de komende periode preventief beleid daarop losgelaten kan worden. Behalve dat meer de focus gelegd moet worden op preventiev­e zorg aan militairen, de mentale en fysieke gezondheid van hun gezinslede­n, zal het ziekenhuis deze zorg ook aan de hele samenlevin­g moeten bieden.

Minister Mathoera kreeg tijdens haar bezoek een presentati­e over wat er allemaal gedaan wordt bij het ziekenhuis. Ook mocht ze tijdens de rondleidin­g zelf zien onder welke omstandigh­eden er gewerkt wordt. Ze geeft aan dat het probleem dat er bestond met de poliklinie­k, die bij haar aantreden niet in gebruik was, intussen is opgelost. Medicijnen die aan verval onderhevig waren, zijn verkocht en de apotheekru­imte is verhuurd aan een bedrijf. Er is een nieuwe ruimte ingericht en patiënten kunnen direct na bezoek hun medicijnen ontvangen.

Enkele afdelingen van het Militair Hospitaal zijn reeds enige tijd ter beschikkin­g gesteld aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Zo zijn er de afdeling Verloskund­e en ook de Jeugdtandv­erzorging ondergebra­cht. Minister Mathoera zegt dat met het AZP besproken zal worden hoe tot een betere samenwerki­ng te komen. Verder wordt er gewerkt aan uitbreidin­g van labtesten, die in het Militair Hospitaal uitgevoerd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname