Times of Suriname

Braziliaan­se president weigert vaccin Pfizer en BioNTech: “Als je in een kaaiman verandert, is het volgens hen jouw probleem”

-

BRAZILIЁ De Braziliaan­se extreemrec­htse president Jair Bolsonaro wil zich niet laten inenten met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dat heeft hij gezegd op een evenement in de stad Porto Seguro. Bolsonaro raakte eerder dit jaar al besmet met het coronaviru­s.

Hij nam Pfizer en BioNTech ook stevig op de korrel omdat in het contract met hen zou staan dat zij niet verantwoor­delijk zijn voor eventuele bijwerking­en van hun coronavacc­in. “Als je in een kaaiman verandert, is het jouw probleem”, zei Bolsonaro. “Ook als iemand Superman wordt, bij een vrouw een baard begint te groeien of als een man met verwijfde stem begint te praten, hebben zij er niets mee te maken.”

Het vaccin van het Amerikaans­e Pfizer en het Duitse BioNTech is in Brazilië in de derde testfase. Hoewel hij zichzelf niet laat vaccineren, steunt de extreemrec­htse politicus wel de vaccinatie­campagne in zijn land. Brazilië is voor zover bekend met ruim 7 miljoen besmetting­en het op twee na zwaarst getroffen land ter wereld, na de Verenigde Staten en India. Wat betreft het aantal dodelijke slachtoffe­rs, staat het ZuidAmerik­aanse land op de tweede plaats, na de VS, met minstens 185.000 sterfgeval­len. Maar allicht zijn er dat nog veel meer.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd al goedgekeur­d voor ‘emergency use’ door de medicijnen­waakhonden van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde

Staten. Dat betekent dat het vaccin veilig is om toegediend te worden. Inentingen zijn er al gestart. Het Europees Geneesmidd­elenbureau (EMA) wil op 21 december een besluit nemen over de toelating van het betrokken vaccin in de Europese Unie. (HLN)

 ??  ?? President Jair Bolsonaro. (Foto: HLN)
President Jair Bolsonaro. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname