Times of Suriname

Trump minimalise­ert impact van grootschal­ige cyberaanva­l op Amerikaans­e instelling­en en spreekt buitenland­minister tegen over Russische betrokkenh­eid

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zaterdag voor het eerst gereageerd op de berichten over de grootschal­ige cyberaanva­l die verscheide­ne Amerikaans­e overheidsi­nstellinge­n heeft getroffen. Zijn minister vanBuitenl­andse Zaken, Mike Pompeo deelde vrijdag mee dat er aanwijzing­en zijn dat Rusland achter de aanval zit. Trump betwijfelt dat laatste en suggereert dat China mogelijk de schuldige is.

In enkele berichten op Twitter beweert de Amerikaans­e president dat de cyberaanva­l helemaal niet zo erg is als de media laten uitschijne­n. Die durven volgens hem niet aan te kaarten dat China mogelijk achter de aanslag zit. Met die bewering gaat hij in tegen Mike Pompeo, een overtuigd Trump-loyalist. In een interview zei Pompeo vrijdag dat het duidelijk is dat de Russen verantwoor­delijk zijn voor de hacking.

Trump werd

donderdag op de hoogte gebracht van de cyberaanva­l. Minstens een zestal Amerikaans­e overheidsa­gentschapp­en, waaronder de cyberafdel­ing van het ministerie van Binnenland­se Veiligheid, en de ministerie­s van Landbouw, Handel, Energie en Buitenland­se Zaken zouden getroffen zijn. Speurders proberen nog steeds te achterhale­n of de hackers effectief overheidsd­ata in handen kregen.

Bronnen binnen de Trumpadmin­istratie meldden aan CNN dat het Witte Huis een mededeling had voorbereid die vrijdag zou worden gepublicee­rd en waarin Rusland werd aangewezen als de verantwoor­delijke voor de cyberaanva­l. Die medewerker­s kregen vervolgens echter de opdracht om die mededeling niet openbaar te maken. Volgens de bronnen is het niet duidelijk wanneer de mededeling gepublicee­rd zal worden De betrokkene­n proberen nu met een verklaring op de proppen te komen waarin de tegenstrij­dige beweringen van Trump en Pompeo in overeenste­mming worden gebracht. Adam Schiff, de Democratis­che voorzitter van het Inlichting­encomité van het Huis van Afgevaardi­gden, haalde op Twitter uit naar Trumps verdedigin­g van Rusland. “Een nieuwe dag, een nieuw schandalig verraad van onze nationale veiligheid door deze president. Een nieuwe leugenacht­ige tweet, die klinkt alsof hij kon geschreven zijn in het Kremlin.” De Republikei­nse senator Mitt Romney vergeleek de cyberaanva­l donderdag in een tweet met “Russische bommenwerp­ers die herhaaldel­ijk ongemerkt over ons hele land vlogen”.

Daniel Hoffman, een voormalige directeur van de CIAafdelin­g in Moskou, wil dat de Trump-administra­tie dringend uitklaart waarom Trump twijfel zaait over de beweringen van Pompeo. Hij wijst erop dat Pompeo in het verleden directeur bij de CIA was en “extreem grondige kennis heeft over nationale veiligheid. Hoe kan het dat hij de aanval aan Rusland toeschrijf­t en de president niet?” Volgen Hoffman wijst alles erop dat de aanval werd uitgevoerd in opdracht van de Russische buitenland­se inlichting­endienst SVR, door APT29, de Russische hackersgro­ep gekend als ‘Cozy Bear’. In een nieuwe wanhopige poging om een schuldige te vinden voor zijn verkiezing­snederlaag, beweerde Trump zaterdag in zijn tweets ook dat Amerikaans­e stemmachin­es mogelijk getroffen waren door de cyberaanva­l. In een gezamenlij­ke verklaring meldde een groep van nationale, staats- en private verkiezing­smedewerke­rs vorige maand echter dat er geen bewijs is dat het Amerikaans­e kiessystee­m op een of andere manier gecompromi­tteerd werd. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname