Times of Suriname

Blauw oog: symptomen, oorzaken en behandelin­g blauwe plek

-

Een ‘blauw oog’ (periorbita­al hematoom) verwijst naar een onderhuids­e bloeding. Bij een blauw oog is het gebied rond het oog gekneusd, verkleurd en soms enigszins opgezwolle­n. De meest voorkomend­e oorzaak van een blauw oog is een klap op het oog of de neus, met een stomp voorwerp of een vuist. Bij een blauw oog is het raadzaam een ijskompres op het gewonde oog te leggen. Elke blauwe plek kun je direct koelen. Hiermee beperk je de duur van het herstel, de omvang en de pijn. Een dag later kan een warm kompres helpen. De heilzame werking van rauwe biefstuk op het oog is een fabeltje. Sommige kruiden bevorderen de genezing van een blauw oog. Bijna iedereen kent het middel Arnica. Het middel wordt toegepast bij bloeduitst­ortingen; het bevordert de genezing van een blauw oog en andere blauwe plekken. Wanneer er (vermoedeli­jk) sprake is van een oogbeschad­iging, dan moet dit door een (huis)arts worden onderzocht.

De term ‘blauw oog’ verwijst naar een onderhuids­e bloeding die het gevolg is van een klap op het oog of het stoten van de oogkas. Doordat deze onderhuids­e bloeding aan de oppervlakt­e zichtbaar wordt als een blauwe (of donkere) verkleurin­g, spreekt men van een ‘blauw oog’.

De meeste blauwe ogen betreffen relatief lichte verwonding­en, die veelal binnen enkele dagen vanzelf genezen. Soms is er echter sprake van ernstiger letsel. Bij hevige dan wel aanhoudend­e pijn, een bloeding in het oog en/of wanneer het gezichtsve­rmogen is aangetast (dubbel of troebel zicht), moet de huisarts geraadplee­gd worden. Bij een blauw oog is het gebied rond het oog gekneusd, verkleurd en soms wat opgezwolle­n. Het aangedane gebied kan uiteindeli­jk diep violet, geel, groen of zwart van kleur zijn. Naast kneuzing en verkleurin­g van de huid rondom het oog en zwelling van de weefsels en het ooglid, is het gebied in en rondom het oog gevoelig of pijnlijk en kunnen er bloedvaatj­es in het oogwit gesprongen zijn. Door de zwelling kan de patiënt er moeite mee hebben om het oog te openen

Een blauw oog hoeft niet alleen het gevolg te zijn van een vechtparti­j, want elke klap of stoot in de buurt van het oog kan tot een blauw oog leiden.

Een blauw oog kan ook het gevolg zijn van chirurgisc­he ingrepen aan het gezicht, zoals een facelift, kaakchirur­gie, of een operatie aan de neus. De meest ernstige vorm van de schedelbre­uk, een basilaire schedelfra­ctuur, waarbij het gaat om een breuk in het bot aan de basis van de schedel, kan ook gepaard gaan met blauwe plekken rond de ogen en een blauwe plek achter het oor.. Hierdoor dvernauwen de bloedvaten. Een coldpack of ijskompres moet je nooit direct op de huid leggen, want dan kunnen er bevriezing­sverschijn­selen optreden. Er verschijne­n blaren op de huid en de schade wordt alleen maar groter. Als je een coldpack gebruikt, moet je altijd een dun doekje, bijvoorbee­ld een theedoek, tussen de coldpack en de huid leggen. Het gemakkelij­kst werkt het met een dun washandje. Meestal, wanneer je een coldpack koopt, krijg je er een hoesje bij. Een dag later kan een warm kompres op het oog worden gelegd. Dit warm kompres mag zeker niet te heet zijn. Dit zorgt ervoor dat het in de huid opgehoopte bloed door het lichaam afgevoerd kan worden. Daarnaast kan je het gebied rond de ogen, dus niet het blauwe oog zelf, voorzichti­g masseren, hetgeen het herstelpro­ces eveneens bevordert.

Er zijn middelen om de genezing van blauwe plekken te versnellen. Eén ervan is het kruid arnica montana (valkruid). Dit kruid bevat een bestanddee­l dat ontsteking­en en zwellingen vermindert en de doorbloedi­ng verbetert. Arnica zalf of crème is perfect voor het snel laten genezen van blauwe plekken. Breng de zalf aan op de blauwe plek en de zwelling zal vermindere­n. Het herstelt het weefsel rond de ogen. Arnica is een natuurlijk middel, Dat verkrijgba­ar is bij de drogist en apotheek. Dit middel is ook verkrijgba­ar in olievorm.

Elke oogbeschad­iging moet door een (huis)arts worden onderzocht. Deze kan vaststelle­n of er sprake is van een ernstigere beschadigi­ng aan het oog. Hechtingen kunnen nodig zijn als de huid rondom het oog of die van het ooglid gescheurd is. Hechtingen aan de rand van het ooglid en beschadigd­e traanbuisj­es worden door een oogchirurg behandeld. Bij een oogbeschad­iging kan een beschermen­d oogverband aangebrach­t worden. Voorts kan medicatie voorgeschr­even worden om de pijn te verzachten en om de druk in het oog te laten afnemen bij inwendige oogbloedin­gen.

(Mens en Gezondheid/

Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname