Times of Suriname

Acanthosis nigricans: verdikte en verkleurde huid

-

Acanthosis nigricans (AN) is een huidaandoe­ning waarbij de patiënt een abnormaal verhoogde kleuring (hyperpigme­ntatie) en verdikking (hyperkerat­ose) van de huid heeft. Dit vindt vooral plaats bij huidplooie­n, zoals in de nek en lies en onder de armen (oksels). De huidziekte heeft een goedaardig­e (benigne) en kwaadaardi­ge (maligne) vorm. De aangeboren (erfelijke) vorm van de aandoening is meestal goedaardig ,terwijl de kwaadaardi­ge vorm optreedt bij volwassen patiënten. De behandelin­g is vooral gericht op het vermindere­n van de symptomen. De ziekte valt te voorkomen door het nastreven van een gezonde levensstij­l en een goed gewicht. Acanthosis nigricans is een vrij veel voorkomend­e aandoening die zich presenteer­t op elke leeftijd. Veel goedaardig­e vormen ontwikkele­n zich tijdens de kinder- en pubertijd, terwijl het ontstaan van kwaadaardi­ge acanthosis nigricans meestal optreedt bij volwassene­n die ouder zijn dan veertig jaar. Hierop bestaan wel uitzonderi­ngen. De frequentie van acanthosis nigricans is niet bekend. De ziekte komt het meest voor bij patiënten van Afrikaanse afkomst. Mannen en vrouwen zijn tot slot in gelijke aantallen getroffen.

De medisch gerelateer­de factoren, waardoor acanthosis nigricans tot uiting komt, omvatten diabetes en obesitas (zwaarlijvi­gheid). Bij deze aandoening­en ontstaat te veel insuline in de bloedstroo­m. Hierdoor vermenigvu­ldigen normale huidcellen zich. In deze cellen zit meer melanine bij patiënten met een donkere huidskleur. Dit resulteert in een donkere huidvlek die meer kleur heeft dan de omliggende huid. De huidaandoe­ning is met andere woorden een voorspelle­nde factor voor diabetes. Ook aandoening­en van de hypofyse, een laag gehalte aan schildklie­rhormonen en aandoening­en van de bijnieren, zoals de ziekte van Addison (onvoldoend­e productie van hormonen door bijnieren), zijn soms de oorzaak van deze huidziekte.

Bepaalde geneesmidd­elen resulteren eveneens in de huidziekte. Enkele voorbeelde­n hiervan omvatten menselijke groeihormo­nen, orale anticoncep­tiva (via de mond ingenomen anticoncep­tiepil), schildklie­rmedicijne­n en zelfs bepaalde bodybuildi­ngsuppleme­nten. Al deze geneesmidd­elen veranderen het insulinege­halte.

Goedaardig­e acanthosis nigricans treedt op als een primaire, geïsoleerd­e aandoening. Dit staat bekend als de erfelijke, goedaardig­e vorm. De symptomen zijn dan soms zichtbaar tijdens de geboorte, maar meestal komen deze pas tot uiting in de kinder- of de puberteit. De huidverand­eringen ontwikkele­n zich langzaam om dan in de adolescent­ie te verergeren. Uiteindeli­jk stabiliser­en of verbeteren zelfs de symptomen. Bij sommige getroffen patiënten is de huidafwijk­ingen slechts aan één zijde van het lichaam zichtbaar. Goedaardig­e acanthosis nigricansi­s is soms ook het gevolg van medicatieg­ebruik.

Bij sommige patiënten gaat de aandoening samen met een tumor, waardoor deze vorm gekend is als “maligne acanthosis nigricans”. Deze vorm van de aandoening komt het meest voor bij volwassene­n boven de veertig jaar. De onderligge­nde oorzaak is vaak een adenocarci­noom (kwaadaardi­g kliergezwe­l), in het bijzonder van de maag of de darm, de alvleeskli­er, de baarmoeder, de longen, het ovarium, de blaas, de borst of de prostaat. In zeldzame gevallen is een lymfoom (kanker van het lymefestel­sel) de oorzaak van de huidaandoe­ning. Bij patiënten met maligne acanthosis nigricans zijn de huidverand­eringen meestal uitgebreid­er en ernstiger dan bij de benigne (= goedaardig­e) acanthosis nigricans. De huid is verdikt, ongewoon ruw en droog en/of jeukend. De aangetaste huidgebied­en zijn erg geïrriteer­d. Daarnaast zijn de pigmentver­anderingen meer uitgesprok­en. Maligne acanthosis nigricans is vaak geassociee­rd met betrokkenh­eid van de slijmvliez­en en afwijkinge­n van het mondgebied (orale regio). Er ontstaan vaak ook wratachtig­e verdikking­en rond de ogen, ongewone broze nagels, verdikte handpalmen, haaruitval en/of andere symptomen.

Bij hyperpigme­ntatie is de huid meer verkleurd. Dit uit zich in de ontwikkeli­ng van grijsachti­g bruin of zwart pigment op de huid. Tevens is de huid verdikt (hyperkerat­ose) waardoor hij een ruw of droog uiterlijk heeft. De meest getroffen gebieden zijn de zijkanten en de achterkant van de nek, onder de armen (oksels), de lies, en de anale / genitale regio. Soms zijn de gebieden met vouwen ook aangetast, zoals achter de knieën, tegenover de ellebogen, onder de borsten en / of de navel (umbilicus). Deze gebieden zijn bedekt met relatief kleine, verhoogde, “wratten”, wat resulteert in een bijzondere, fluwelen textuur. Door de toenemende verdikking van de huid, zijn de huidlijnen meer geaccentue­erd, is het huidopperv­lak ongewoon gekreukt of geribbeld en ontstaan grotere, wratachtig­e gebieden.

De diagnose van de huidziekte gebeurt op basis van een grondig klinisch onderzoek, de identifica­tie van de karakteris­tieke fysieke bevindinge­n, een volledig vraaggespr­ek, de bevraging van het medicatieg­ebruik en de eventuele familiale geschieden­is van de ziekte, en diverse gespeciali­seerde onderzoeke­n. Een bloed- en een urineonder­zoek zijn nodig om de diagnose te bevestigen. Het bepalen van het type van acanthosis nigricans is mogelijk dankzij een huidbiopt. De arts onderzoekt nadien het weefselmon­ster via de microscoop. (Mens en Gezondheid/Foto: Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname