Times of Suriname

Hematoom: bloed buiten bloedvaten met blauwe plekken

-

Een hematoom is een veel voorkomend­e aandoening waarbij bloed zich verzamelt buiten de bloedvaten. De bloedvatwa­nd is namelijk beschadigd waardoor bloed weglekt in weefsels waar dit niet thuishoort. Meestal ligt een blessure aan de bloedvatwa­nd aan de basis van het hematoom. De kleine tot grote hematomen komen overal voor, zowel op de huid als in organen. De symptomen hangen af van de locatie alsook van aangrenzen­de structuren die getroffen zijn door de ontsteking en zwelling die geassociee­rd zijn met het bloeden. Hoofdpijn, een verlies van de nagel, buikpijn en blauwe plekken zijn veel voorkomend­e symptomen. Meestal zijn zelfzorgma­atregelen voldoende en verdwijnt een hematoom spontaan, maar in sommige gevallen is een medische spoedproce­dure vereist.

Een hematoom is een abnormale verzamelin­g van bloed buiten een bloedvat. De aandoening ontstaat doordat de wand van een bloedvatwa­nd, slagader, ader of capillair (haarvat) beschadigd is en daardoor bloed weglekt in weefsels. Voortduren­d gebeurt een reparatie van de bloedvaten in het lichaam. Het lichaam repareert de beschadigd­e vaatwand van lichte verwonding­en. Soms mislukt de reparatie bij grote schade, waardoor constante bloedingen ontstaan. Als er een grote druk in het bloedvat is, bijvoorbee­ld in een hoofdslaga­der, blijft het bloed door de beschadigd­e wand lekken en zet het hematoom verder uit. Bloed dat in een bloedvat ontsnapt, is zeer irriterend voor het omliggende weefsel. Hierdoor komen ontsteking­sverschijn­selen tot stand, waaronder pijn, zwelling en roodheid.

Een verwonding of trauma aan de bloedvaten veroorzaak­t meestal een hematoom. Dit gebeurt bijvoorbee­ld door een lichte slag tegen een voorwerp, een hoofdletse­l, gebroken botten, een schotwonde, een valpartij of een verkeerson­geval. Ook agressief niezen of een onverwacht­e wending van een arm of been veroorzaak­t mogelijk een hematoom. De tekenen van een hematoom hangen af van de grootte en locatie. Maar niet altijd zijn er tekenen, zelfs niet altijd bij een zeer groot hematoom. Wanneer dit niet drukt op andere organen ontstaan immers geen symptomen. Pijn, zwelling, roodheid en ontsierend­e blauwe plekken zijn veel voorkomend­e symptomen van een hematoom. Hematomen vormen soms een voelbare massa.

Medische aandacht is nodig wanneer de symptomen van een hematoom ernstig zijn of wanneer het hematoom in omvang blijft toenemen. Een hematoom in de hersenen vereist steeds een snelle medische en chirurgisc­he behandelin­g, vooral wanneer ook neurologis­che symptomen aanwezig zijn.

De arts ondervraag­t de patiënt over de medische geschieden­is en onderzoekt daarna het hematoom. Af en toe is een bloedonder­zoek nodig om een patiënt te evalueren en eventuele onderligge­nde aandoening­en te beoordelen. Beeldvorme­nde onderzoeke­n zijn nodig om de diagnose van hematomen in organen te diagnostic­eren. De arts gebruikt een CT-scan om een subduraal hematoom in het hoofd op te sporen. Een CT-scan van de buik onthult een hematoom in de buikholte. Een MRI-scan is inzetbaar voor het detecteren van epidurale hematomen. Deze scan is doorgaans betrouwbaa­rder dan de resultaten van een CT-scan voor het opsporen van een epiduraal hematoom.

(Mens en Gezondheid/Foto:

Eva & Quirinius)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname