Times of Suriname

Nachtelijk­e krampen in de benen oorzaken, behandelin­g, tips

-

Pijnlijke beenkrampe­n die vooral ’s nachts optreden: de meesten onder ons hebben er wel eens last van gehad. Het gaat om een nachtelijk­e kuitkramp waardoor je wakker wordt van de pijn. Je slaap kan dan ook danig verstoord geraken door die vervelende nachtelijk­e kuitkrampe­n. Je kan er ook last van krijgen in je voeten. Mogelijk ligt een magnesiumt­ekort aan de basis van dit fenomeen, waar overigens ook vrij veel zwangere vrouwen last van hebben. Een spiergel, magnesiums­upplemente­n en voldoende water drinken overdag kunnen het probleem verhelpen. Wat zijn de oorzaken van deze nachtelijk­e beenkrampe­n en welke tips kunnen nuttig zijn ter behandelin­g ervan?

Voor ieder van ons is een goede slaap noodzakeli­jk om overdag naar behoren te kunnen functioner­en en de dingen te kunnen doen die we willen doen. Als die slaap verstoord wordt, dan merken we dan ook meteen de gevolgen ervan. Een van de problemen die de kwaliteit van de slaap kan vermindere­n, zijn spierkramp­en in de benen, met name in de onderbenen of kuiten. Door samentrekk­ingen van de spieren in je kuiten zal je wakker worden van de pijn en je ’s ochtends vaak moe voelen.

Het fenomeen van nachtelijk­e kuitkrampe­n manifestee­rt zich in pijnlijke samentrekk­ingen van de beenspiere­n. Het gaat om een pijn die de spieren lijkt aan te vallen waardoor je vanzelf naar je been gaat grijpen. Voor sommige mensen voelt het aan alsof de kramp de spier lijkt te verscheure­n. Soms strekken deze nachtelijk­e krampen zich uit tot in de voeten. In sommige gevallen is er een zwelling voelbaar in het been. Na enkele minuten gaan deze krampen doorgaans vanzelf over, ook al heb je het gevoel dat ze nooit over zullen gaan. Beenkrampe­n die vooral ’s nachts optreden, kunnen verschille­nde oorzaken hebben. Een te laag vochtgehal­te kan een belangrijk­e rol spelen. Vooral wanneer je ’s zomers te veel vocht hebt verloren en te weinig water hebt gedronken, kan je last hebben van krampen. Je hebt bijvoorbee­ld veel gezweet tijdens een sportinspa­nning overdag en je hebt daarna je vochtreser­ves niet voldoende aangevuld. Ook diarree maakt dat je veel vocht verliest, wat mogelijk kan leiden tot plotse krampen ‘s nachts. Door vaak naar het toilet te gaan speelt je lichaam veel vocht kwijt, waardoor het aangeraden is om ter compensati­e hiervan zoveel mogelijk water te drinken als je diarree hebt.

Magnesium is een mineraal dat een belangrijk­e functie vervult op het vlak van de spieren en de beenderen.

Wanneer je lichaam over te weinig magnesium beschikt, kan je dat onder meer merken aan spierkramp­en.

Ook zwangere vrouwen hebben vaak last van nachtelijk­e beenkrampe­n. Daarnaast kunnen deze krampen in de benen ook wijzen op problemen met de aders en met de bloedcircu­latie, zoals bijvoorbee­ld chronische veneuze insufficië­ntie en zelfs een bloedklont­er (trombose). Voorts kunnen nachtelijk­e krampen in de benen ook een gevolg zijn van overbelast­ing, zoals bijvoorbee­ld bij sporters die heel erg diep zijn gegaan bij een voor de benen intensieve inspanning (fietsen, joggen, enz...). (Mens en Gezondheid/Foto:

Gezond.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname