Times of Suriname

Prurigo nodularis symptomen, klachten, oorzaak, behandelin­g

-

Prurigo nodularis (nodulaire prurigo) is een chronische huidaandoe­ning, die wordt gekenmerkt door intens jeukende knobbeltje­s en bultjes op armen en benen. De oorzaak van prurigo nodularis of nodulaire prurigo is anno 2020 nog onbekend. Er ontstaan bij prurigo nodularis stevige multipele noduli (meerdere knobbeltje­s) van 0,5 tot 3 cm groot, die intens jeuken. Krabben kan leiden tot een jeuk-krabcyclus, die doorbroken moet worden middels therapie met meestal een vrij sterke corticoste­roïdzalf. De klachten duren niet je leven lang. Er komt een moment waarop de klachten verdwijnen. De artsen Hyde en Montgomery beschreven deze hardnekkig­e, chronische huidziekte voor het eerst in 1909.

Door langdurig krabben aan de huid, treedt verharding en verdikking van deze plekken op. De huidafwijk­ingen worden vaak gezien bij volwassene­n tussen de 20 en 60 jaar en kunnen langdurig blijven bestaan. Deze huidziekte komt bij mannen en vrouwen even veel voor. De aandoening staat ook wel bekend als ‘prurigo nodularis van Hyde’.

Er ontstaan bij prurigo nodularis stevige multipele noduli van 0,5 tot 3 cm groot. De grijsbruin­e knobbels of bulten hebben een geschubd of wrattig aspect, kunnen extreem jeuken en verschijne­n meestal op de strekzijde­n van de extremitei­ten.

Het begint vaak als een rode, jeukende bult. De jeuk is vaak zo intens en ondraaglij­k, dat het de nachtrust flink kan verstoren en de patiënt de grootste moeite moet doen om niet te krabben. Het openkrabbe­n van de bulten brengt het gevaar met zich mee dat er een bacteriële infectie kan ontstaan, die de jeuk verergert. Meestal zijn de onderarmen en benen aangedaan, maar soms kunnen de huidafwijk­ingen ook op de romp, de billen en het gezicht verschijne­n.

Langer bestaande bulten kunnen soms spontaan verdwijnen, met achterlati­ng van een litteken. Prurigo nodularis is een zeer hardnekkig­e aandoening die vele jaren kan blijven bestaan, waarbij van tijd tot tijd nieuwe bulten ontstaan. De plekken zijn zeer therapiere­sistent.

(Mens en Gezondheid/Foto:

Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname