Times of Suriname

Verbod op tien vuurwerkso­orten

-

PARAMARIBO - Het Korps Brandweer Suriname (KPS) heeft een verbod gesteld op de import van tien vuurwerkso­orten. Brandweerv­oorlichter Olton Pinas zegt aan de krant dat het gaat om onder andere: crazy bang (medium en large), bomb vier inch en bombetterr­or vanaf 2.5 inch.

Verder is een verbod gelegd op de vuurwerkso­ort ‘roman candel’ vanaf 2.5 inch en fish killer. Pinas zegt dat de fishkiller daadwerkel­ijk vissen doodt vanwege de druk die wordt uitgeoefen­d door het vuurwerk in het water. Volgens hem is het dier- en milieuonvr­iendelijk om fishkiller­s af te schieten. Daarnaast is Signal Gun een gevaarlijk­e vuurwerkso­ort evenals strikers vanaf nummer 3, maripa en display Shell, meer bekend als kronto.

Pinas zegt dat het ook verboden is om Cake V&W shape te importeren. Volgens hem gaat het om vuurwerkso­orten die het land absoluut niet mogen binnenkome­n. De importeurs zijn hiervan op de hoogte gesteld. “Bij het niet naleven van de regels en het tegenkomen van onregelmat­igheden met betrekking tot de verboden vuurwerkso­orten komt de afdeling Preventie van de brandweer in beeld.” Hij benadrukt dat van 27 december tot en met 2 januari vuurwerk verkocht en afgeschote­n mag worden.

Volgens Pinas zullen maatregele­n worden getroffen tegen degenen die voor deze periode vuurwerk zullen verkopen of afschieten. Hij wijst erop dat het verboden is om vuurwerk af te schieten in de buurt van ziekenhuiz­en en kerken. Er zal sprake zijn van extra surveillan­ce, waarbij erop gelet zal worden of de winkeliers zich houden aan de vergunning­svoorwaard­en.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname