Times of Suriname

Steeds meer zorgperson­eel ziek

-

AMSTERDAM - Het aantal zorgmedewe­rkers dat ziek thuiszit is verder toegenomen. In november liep het verzuim op tot 7,59 procent, aldus het kennisnetw­erk op het gebied van verzuim Vernet. In oktober was dat nog 7,22 procent en in september 6,28 procent. Er konden in november dagelijks ongeveer 70.000 werknemers in de zorgsector niet aan het werk, schat Vernet. Het ziekteverz­uim was in die maand 16 procent hoger dan in november 2019. De cijfers zijn exclusief werknemers die wegens de coronauitb­raak in thuisquara­ntaine zaten of in afwachting waren van een testuitsla­g.

De verzuimcij­fers stegen ten opzichte van vorig jaar het hardst in de Randstad. In die regio werd in november 18,9 procent meer ziekteverz­uim gemeld dan in dezelfde maand in 2019. Eind januari 2021 komt Vernet met verzuimcij­fers over december en het hele vierde kwartaal van dit jaar.

Vernet doet onderzoek onder medewerker­s van ziekenhuiz­en, instelling­en voor geestelijk­e gezondheid­szorg, de gehandicap­tenzorg en verzorging, verpleging en de thuiszorg. In totaal werken er volgens het kennisnetw­erk zo’n 930.000 mensen in deze sectoren. Academisch­e ziekenhuiz­en zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Het onderzoek van Vernet beslaat zo’n 80 procent van de werknemers in Nederlands­e ziekenhuiz­en, academisch­e ziekenhuiz­en uitgeslote­n. Uit de gehandicap­tenzorg en de geestelijk­e gezondheid­szorg zijn zo’n 70 tot 75 procent van de werknemers in het onderzoek opgenomen en uit de verpleeghu­is- en thuiszorg zo’n 55 procent. Welke zorginstel­lingen data voor het onderzoek aanleverde­n kan een woordvoerd­er van Vernet niet zeggen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Verpleegst­ers in een ziekenhuis. (Foto: Nederlands Dagblad)
Verpleegst­ers in een ziekenhuis. (Foto: Nederlands Dagblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname