Times of Suriname

Vuurwerkha­ndels mogen ook licht vuurwerk niet verkopen

-

DEN HAAG - Vuurwerkha­ndels mogen ook het lichte vuurwerk (categorie 1) niet verkopen. Volgens de vuurwerkbr­anche hebben de handelaren geen toestemmin­g gekregen om hiervoor een speciaal loket te openen of het vuurwerk bij mensen thuis te bezorgen.

“Toen bekend werd dat de winkels dichtginge­n, hebben we gevraagd of we voor dit vuurwerk toch een loket mochten openen, maar dat mocht niet. Daarna hebben we gevraagd of we het vuurwerk bij mensen thuis kunnen bezorgen. Maar het ministerie heeft ons gisterocht­end laten weten dat dit ook niet mag. Dit had nu juist een kleine pleister op de wonde moeten worden. Er was veel vraag naar en mensen hadden er ook op ingezet, maar nu blijven we ook hier mee zitten”, zei Marcel Teunissen, woordvoerd­er van de vuurwerkbr­anche, gisteren.

Onder categorie 1 vuurwerk vallen onder meer fakkels, rookbommet­jes en grondbloem­en. Volgens Teunissen mogen alleen supermarkt­en, die het vuurwerk al in hun assortimen­t hebben, het verkopen. “Ook bouwmarkte­n met een afhaalloke­t kunnen daar misschien iets mee doen. Maar verder kan niemand iets. Dit is voor ons nu al de derde teleurstel­ling dit jaar. De frustratie is groot, zeker omdat het dan wel in de supermarkt­en mag liggen. Mensen hadden gehoopt om toch nog een beetje te verdienen. Nu hebben ze 0,0 procent omzet.” De vuurwerkha­ndelaren mochten eerst dit jaar geen knalvuurwe­rk en vuurpijlen meer verkopen. Later volgde vanwege corona een algeheel vuurwerkve­rbod, met uitzonderi­ng van categorie 1. Voor het vuurwerkve­rbod worden de handelaren gecompense­erd. Maar volgens Teunissen vergoedt dat zeker niet alles en blijven mensen nu met nog meer vuurwerk zitten. “Voor velen is hun wereld echt ingestort. We hopen op nog wat meer compensati­e, maar de vraag is of dat erin zit.”

De branche vreest ook voor de gevolgen. “Mensen worden nu nog meer de illegale kant ingeduwd en dat moeten we niet willen. We hebben nu niet meer in de hand wat er straks afgestoken gaat worden. We houden ons hart vast. Maar als er nu wat fout gaat, hoeft niemand meer bij onze branche aan te komen, want het vuurwerk komt niet van ons.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname