Times of Suriname

Amerikaans Congres bereikt akkoord over coronasteu­npakket van 900 miljard dollar

-

VS - De leiders van de Democraten en Republikei­nen van het Amerikaans­e Congres hebben een akkoord bereikt rond een steunpakke­t om de economisch­e gevolgen van de coronapand­emie te temperen. Dat hebben de Republikei­nse meerderhei­dsleider van de Senaat, Mitch McConnell, en zijn Democratis­che tegenhange­r, Chuck Schumer aangekondi­gd. Net op tijd werd ook opnieuw een tijdelijke financieri­ngswet aangenomen om een ‘shutdown’ van de Amerikaans­e regering te voorkomen.

De politici zijn het eens geworden over een steunpakke­t van bijna USD 900 miljar (734 miljard euro). Wel moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardi­gden (samen het Congres) nog stemmen over het akkoord. Volgens de nummer twee van de Democraten in het Huis van Afgevaardi­gden, Steny Hoyer heeft die stemming maandag in beide kamers plaatsgevo­nden.

In het akkoord is onder meer voorzien in een verhoging van de werklooshe­idsuitkeri­ngen en een directe eenmalige betaling van USD 600 (490 euro) voor veel burgers. Verder zal er geld vloeien naar de kleine ondernemin­gen, ziekenhuiz­en, scholen en de distributi­e van de coronavacc­ins.

Het is het op een na grootste economisch­e steunpakke­t uit de Amerikaans­e geschieden­is. Tijdens de eerste coronagolf in maart werd ongeveer USD 2.300 miljard (1876 miljard euro) uitgetrokk­en.

“Onze burgers blijven tijdens deze vakantiepe­riode tegen het coronaviru­s vechten, maar ze zullen niet alleen vechten”, zei McConnell. Hij betreurde wel dat het akkoord ‘maanden geleden’ niet werd bereikt. Democraten en Republikei­nen lagen maandenlan­g in de clinch met elkaar over het steunpakke­t. Daarnaast werd er nog onderhande­ld over de begroting die de periode tot september 2021 beslaat. Opnieuw werd de tijdelijke financieri­ngswet met 24 uur verlengd om een ‘shutdown’ van de overheidsd­iensten te voorkomen. De shutdown werd in de afgelopen dagen zo al twee keer vermeden. (HLN)

 ??  ?? Chuck Schumer, de Democratis­che leider in de Senaat, en Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis. (Foto: HLN)
Chuck Schumer, de Democratis­che leider in de Senaat, en Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname