Times of Suriname

Hongaarse oppositie vormt front om Orban te wippen

-

HONGARIJE - De voltallige oppositie in Hongarije verenigt zich in een front tegen de regering van de conservati­ef-nationalis­tische premier Viktor Orban. Liberalen, groenen, socialiste­n en voormalig uiterst rechts willen een terugkeer naar de natie die dertig jaar geleden na de val van het communisme ‘vrijheid en welvaart’ in het vooruitzic­ht stelde.

De 57-jarige Orban, sinds tien jaar (opnieuw) regeringsl­eider, krijgt al jaren kritiek vanuit de EU op zijn afbraak van de onafhankel­ijke rechtspraa­k en mediavrijh­eid. Zijn regering heeft momenteel een tweederdem­eerderheid in het parlement. Doel van het oppositief­ront is hem en zijn Fidesz-partij te verslaan bij de verkiezing­en in 2022.

In een verklaring beloven de partijen nooit met Fidesz samen te werken en nooit een kandidaat te selecteren die heeft deelgenome­n aan de ‘misdaden van corruptie karakteris­tiek voor dit regime’. Verder moeten de geheime archieven uit de communisti­sche tijd worden opengestel­d, misbruik van publieke en Europese fondsen aan de kaak gesteld en de rechtstaat en de persvrijhe­id in ere hersteld. De partijen beloven verder het Hooggerech­tshof weer onafhankel­ijk te maken en de grondwet te herschrijv­en. Die is geregeld aangepast door de huidige regering, recentelij­k nog om adoptie door homokoppel­s onmogelijk te maken. De regering-Orban heeft het via wijziginge­n in de grondwet veel moeilijker gemaakt voor verschille­nde partijen om samen met een nationale kandidaten­lijst de verkiezing­en in te gaan. De partijen hebben afgesproke­n gezamenlij­k voorverkie­zingen te houden om in elk kiesdistri­ct een kandidaat naar voren te schuiven. Ook komt er een nationale lijst met gezamenlij­ke kandidaten. Van de 199 Hongaarse parlementa­riërs worden er 106 gekozen in districten. De rest wordt evenredig afgevaardi­gd naar het parlement vanuit nationale lijsten.

Een peiling van afgelopen week geeft de oppositie vertrouwen. Daarin zegt 41 procent van de ondervraag­den op een oppositiep­artij te gaan stemmen, en 39 procent op Fidesz. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname