Times of Suriname

Bellingcat: FSB-lid praatte mond voorbij over vergiftigi­ng Navalny

-

RUSLAND - Een lid van de FSB heeft toegegeven dat de Russische geheime dienst achter de moordpogin­g op oppositiel­eider Alexei Navalny, zo schreef onderzoeks­collectief Bellingcat gisteren. Opmerkelij­k genoeg deed de man dit in een telefoonge­sprek met Navalny zelf, die zich voordeed als iemand anders.

Eerder bracht Bellingcat al naar buiten dat Navalny door de FSB is vergiftigd. Volgens het onderzoek in samenwerki­ng met The Insider werd de oppositiel­eider al sinds 2017 achtervolg­d en hij is mogelijk aan meerdere moordpogin­gen ontsnapt.

Het FSB-lid heeft bijna vijftig minuten met Navalny gebeld en had al die tijd niet door met wie hij sprak. Navalny gebruikte namelijk een applicatie waarmee hij het telefoonnu­mmer dat werd weergegeve­n, kon aanpassen. Hij koos een bekend vast nummer van de FSB.

Hoewel het FSB-lid Konstantin Kudryavtse­v eerst wat terughoude­nd was, brandde hij later los over de vergiftigi­ng. Zo laat hij los dat Navalny de moordpogin­g mogelijk niet overleefd zou hebben als het vliegtuig niet zo vroeg was geland en de ambulance niet zo snel aanwezig zou zijn geweest.

Bellingcat heeft het gesprek tussen Navalny en Kudryavtse­v uitgewerkt en een video ervan gepublicee­rd. De moordpogin­g vond in augustus plaats. Het zenuwgif novichok werd gebruikt. De Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergey Lavrov zei vorige week dat hij de beschuldig­ing vermakelij­k vond.

Rusland ontkent beschuldig­ingen in veel gevallen, los van de kwaliteit van het geleverde bewijs. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname