Times of Suriname

10.000 minder banen voor startende jongeren na eerste coronagolf

-

DEN HAAG - Na de eerste coronagolf hadden 10 duizend minder jongeren een baan van minimaal drie dagen in de week ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name jongeren die afstudeerd­en aan het mbo, jongeren zonder startkwali­ficatie en uitvallers in het hoger onderwijs zijn de dupe geworden van de coronacris­is.

Dat becijferde onderzoeks­bureau SEO Economisch Onderzoek met het VerweyJonk­er Instituut, op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van ongeveer 240 duizend startende jongeren tussen de zestien en dertig jaar en hun kansen op de arbeidsmar­kt. Ook voor de coronacris­is hadden deze jongeren al minder kans op werk, maar door de pandemie is de ongelijkhe­id op de arbeidsmar­kt in de eerste maanden van de virusuitbr­aak nog verder toegenomen, aldus het onderzoeks­bureau.

Jongeren die de arbeidsmar­kt opkomen met een opleiding waar al weinig arbeidsper­spectief aan zit, worden hard geraakt. Dan gaat het niet alleen om opleidinge­n in de detailhand­el, mediatechn­iek en administra­tieve dienstverl­ening, maar ook afgestudee­rden in ‘coronagevo­elige sectoren’ zoals de horeca, luchtvaart en kappers. Verder is de achterstan­d in baankansen van jongeren met een niet-westerse migratieac­htergrond verder toegenomen, aldus het onderzoek.

Jongeren die een opleiding volgen waarin werken en leren gecombinee­rd worden of die een hbo- of wo-masterdipl­oma hebben, hebben het minst last van de coronacris­is. Hun baankansen zijn nauwelijks afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat zijn bijvoorbee­ld beginnende artsen, verpleeg en verloskund­igen, onderwijsa­ssistenten en economen. De jongeren die voor de coronacris­is de arbeidsmar­kt opkwamen hebben waarschijn­lijk geprofitee­rd van de coronasteu­nmaatregel­en, aldus SEO. Het bureau verwacht een grotere impact op de groep die tijdens de coronacris­is voor het eerst de arbeidsmar­kt betrad. De resultaten van vervolgond­erzoek worden komend voorjaar verwacht. Vakbond CNV Jongeren doet een dringende oproep aan het kabinet voor een landelijke aanpak van de jeugdwerkl­oosheid. “Wij balen van de onnodige en snelle stijging van de jeugdwerkl­oosheid”, zegt CNV Jongeren-voorzitter Justine Feitsma in een reactie op de SEO-studie. Al voor de crisis was volgens haar duidelijk dat jongeren veel vaker een flexcontra­ct hebben en daarmee kwetsbaar zijn in een economisch­e crisis. “Deze kwetsbaarh­eid heeft nu ook reële consequent­ies, die vragen om een landelijk pakket aan maatregele­n speciaal gericht op het versterken van de arbeidsmar­ktpositie van jongeren.” (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname