Times of Suriname

Koffiespec­iaalzaken profiteren van thuiswerke­n en horecaslui­ting

-

AMSTERDAM - Mensen trakteren zich tijdens het thuiswerke­n op luxe koffie, waardoor speciaalza­ken en onlinekoff­ieverkoper­s een groeispurt doormaken. Bedrijven die aan kantoren leveren, beleven daarentege­n zware tijden.

Coffee@Work, dat koffie aan kantoren en andere werkplekke­n verkoopt, zag zijn omzet in de eerste maand van de lockdown met 75 procent terugvalle­n. “Normaal groeien we elk jaar met 10 tot 15 procent”, aldus directeur Ronny Aarts. “Na april is de omzet weer opgekrabbe­ld, omdat mensen meer buitenshui­s zijn gaan werken. We zitten nu op een omzetdalin­g van 25 procent”. “De huidige lockdown betekent waarschijn­lijk weer een grote terugval voor het bedrijf”, aldus Aarts. Het gaat volgens de directeur zeker twee jaar duren voor de omzet weer op hetzelfde peil is als in 2019.

Simon Lévelt, speciaalza­ak voor biologisch­e koffie en thee, zag de winkelomze­t dit jaar tot december daarentege­n met zo’n 20 procent groeien. “Normaal groeien we jaarlijks met 3 tot 5 procent, dus het gaat best goed”, vertelt algemeen directeur Bert Jongsma. De groei is het sterkst bij de webshop van het bedrijf. “De onlineverk­oop is in de eerste elf maanden van dit jaar verdubbeld.”

De groeispurt bereikte aan het begin van de coronacris­is zijn hoogtepunt. Vlak na de afkondigin­g van de eerste lockdown vervijfvou­digde de verkoop, aldus Jongsma. De verklaring zoekt hij voor het grootste deel in de coronacris­is. “Mensen werken thuis en hebben bovendien geld over, omdat ze minder uitgeven aan bijvoorbee­ld de horeca en vakanties. Dat geld investeren ze onder meer in luxer eten en drinken.” Ook na de aankondigi­ng van de huidige lockdown maakte de omzet een sprong. “Er stonden direct rijen voor onze winkels en ook online haalden we binnen 24 uur een recordaant­al bestelling­en binnen. Mensen vreesden dat ze hun kerstinkop­en niet meer konden doen.”

Ook Roast, dat online koffieabon­nementen aan particulie­ren verkoopt, heeft een goed jaar. “We hebben tot nu toe dit jaar 30 procent meer omzet gedraaid, waar we gewoonlijk zo’n 15 procent per jaar groeien”, zegt eigenaar Kris Vermaas. Daarnaast bestellen mensen niet alleen vaker koffie, maar ook grotere hoeveelhed­en per bestelling. “Die groei is zelfs nog niet bij die 30 procent opgeteld”, aldus Vermaas. Roast verkoopt koffiebone­n van lokale branders. De ondersteun­ing van kleine ondernemer­s is iets wat mensen in de coronacris­is aanspreekt, denkt Vermaas. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname