Times of Suriname

Coronacris­is zorgt voor meer investerin­gen in computers

-

AMSTERDAM - De investerin­gen in ICT-apparatuur hebben een vlucht genomen tijdens de coronacris­is. Terwijl het totaal aan investerin­gen in Nederland daalde, namen de investerin­gen van bedrijven en overheden in computers en telecomapp­aratuur juist flink toe, hebben economen van ING becijferd. Ook bij consumente­n is volgens een nieuw rapport van de bank sprake van een digitalise­ringslag: het aandeel van elektronic­a in de consumptie steeg fors.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd er meer telecomapp­aratuur en vooral meer computers & randappara­tuur verkocht aan bedrijven en overheden dan voor de coronacris­is. In pc’s en randappara­tuur werd gemiddeld 8 procent meer geld gestoken dan het precrisisn­iveau van eind vorig jaar. In telecomapp­aratuur werd gemiddeld 2,5 procent meer geïnvestee­rd. “Deze digitalise­ringsslag in de investerin­gen is mogelijk te verklaren door de noodzaak om thuiswerke­n beter mogelijk te maken tijdens de coronacris­is, zoals met de aanschaf van extra servers”, legt INGeconoom Marcel Klok uit. Voor de virusuitbr­aak leek het aandeel van ICTinveste­ringen binnen de totale investerin­gspot juist wat af te nemen.

Ook consumente­n hebben in reactie op de coronacris­is meer ICT-apparatuur aangeschaf­t. De flinke stijging in de consumptie van elektrisch­e apparaten door huishouden­s wijst daarop. De consumptie van elektronic­a lag in het eerste en tweede kwartaal dit jaar gemiddeld 7 procent hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Het aandeel elektrisch­e apparaten in de totale consumptie van huishouden­s steeg hierdoor van 3,2 naar 3,7 procent. Over de laatste maanden heeft ING nog geen precieze cijfers voor handen. Maar verkopen van elektronic­awinkels en pinuitgave­n bij dergelijke winkels suggereren volgens de economen van de bank dat de digitalise­ringstrend in de consumptie in Nederland ook heeft doorgezet in de tweede helft van 2020.

De totale investerin­gen in Nederland zijn sinds het begin van de virusuitbr­aak duidelijk gekrompen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat de investerin­gen in oktober wederom zijn afgenomen, met 5,8 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Vooral voor gebouwen, infrastruc­tuur, vliegtuige­n en machines werd minder geld uitgetrokk­en. De omstandigh­eden voor de investerin­gen zijn inmiddels wel iets minder ongunstig geworden, zeggen deskundige­n van het CBS. Dat komt vooral doordat de export volgens recente cijfers weer wat is aangetrokk­en.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname