Times of Suriname

“Mensen maken zich op schuldig aan karaktermo­ord”

-

PARAMARIBO - “Mensen maken zich op schuldig aan karaktermo­ord”, merkt advocaat Irene Lalji op. Zij vindt het erg dat personen haar op beledigden, nadat een foto van haar werd geplaatst als een van de advocaten van ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Planning.

Lalji legt uit dat het recht van vrije meningsuit­ing er is, want we leven in een rechtsstaa­t en democratie. “We vergeten echter dat het recht van vrije meningsuit­ing begrensd is. Het is geen absoluut recht, maar is begrensd door moraal en fatsoen en het Wetboek van Strafrecht namelijk smaad, laster en belediging.” Er was een foto van haar op Facebook waarop personen hebben gereageerd. Zij ervoer de opmerkinge­n echter als meer dan een belediging. “Als ik aangifte had gedaan tegen de personen, zou er wat

Facebook Facebook

moeten volgen.” Zij onderstree­pt dat Facebook een medium is geworden waar haat, rassendisc­riminatie, smaad, laster, belediging en mensen die niet betalen te schande worden gemaakt. Ook bedrijven worden kapotgemaa­kt. “Daar moeten wij mee ophouden”, aldus Lalji.

Haar collega Murwin Dubois zegt dat men in het hele spectrum vergeet dat het uitgangspu­nt van de strafwetge­ving is dat eenieder onschuldig is totdat de schuld is bewezen. Volgens hem doet de advocaat er alles aan om te bewerkstel­ligen dat in zijn overtuigin­g onschuld vaststaat. “We worden daarvoor gecriminal­iseerd. We worden kapotgemaa­kt en beledigd. Men houdt helemaal geen rekening dat karaktermo­ord vreselijk is.” Daarom roept Dubois de gemeenscha­p op om hiermee rekening te houden.

Lalji zegt dat zij geen loyalist is van politieke partijen. “Wij zijn in eerste plaats een mens. Het is karaktermo­ord waar mensen zich op Facebook aan schuldig maken.” Zij legt uit dat het in de rechtszaal een juridisch spel is, waarbij het OM een dagvaardin­g uitbrengt waartegen de advocaten excepties mogen opwerpen. De rechter neemt aan het eind in alle objectivit­eit een beslissing. “We hebben gekozen voor een rechtsstaa­t. Ook de advocaat doet haar werk goed omdat zij een eed heeft afgelegd.” Volgens haar maakt de advocaat gebruik van de mogelijkhe­den in het Wetboek van Strafvorde­ring.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname