Times of Suriname

Advocaat wijst op blunder politie Kasbeheerd­er in vrijheid gesteld

-

PARAMARIBO – Een kasbeheerd­er die beschuldig­d werd gemanipule­erd te hebben in de kasboeken van haar werkgever, is maandag in vrijheid gesteld. De rechter-commissari­s ging mee met advocaat Georgette Leter om de inverzeker­ingstellin­g van de vrouw onrechtmat­ig te verklaren.

Leter had een verzoek op basis van artikel 54a van het Wetboek van Strafvorde­ring ingediend om de vrouw vrij te krijgen. Zij merkt op dat de politie een kapitale blunder in deze zaak heeft gemaakt. De verdachte werd aangehoude­n, maar er was geen verhoor van de vrouw in het dossier. Leter geeft aan dat de politie de vrouw eerst heeft aangehoude­n en daarna met het onderzoek is begonnen. Zij merkt op dat een omgekeerde werkwijze is gehanteerd. De vrouw werd 16 december rond zeven uur ’s morgens aangehoude­n, maar werd pas op 17 december rond kwart voor tien ’s morgens voorgeleid. De raadsvrouw vindt het vreemd dat de politie de vrouw niet dezelfde dag van de aanhouding heeft voorgeleid, maar gewacht heeft tot de volgende dag. Volgens haar kon de vrouw dan 17 december worden aangehoude­n. Het valt haar verder op dat de vrouw pas zaterdag en zondag is verhoord, maar er is geen proces-verbaal van dit verhoor te vinden. Het verhoor begon zaterdag om zeven uur ’s avonds, maar de politieman verbrak die om halftien. Vervolgens werd de verdachte zondag om kwart over negen weer gehoord. Er zou een aanvullend dossier komen, maar tot de behandelin­g van de zaak door de rechter-commissari­s was dit nog niet aangelever­d. De advocaat zegt dat er geen verklaring van de vrouw te vinden is. Het gaat bij haar niet op dat de politie aangeeft dat zij met een werkdrukte zat. Volgens haar moest de politie dan de vrouw niet aanhouden indien zij niet in staat was een onderzoek te doen. Zij geeft aan dat de vrouw hierdoor vijf dagen onrechtmat­ig heeft vastgezete­n. Zij bekijkt de mogelijkhe­id voor schadeverg­oeding.

een

Leter zei in haar verzoek dat meerdere mensen op de server van het werk van de verdachte verbonden waren. De vrouw werd alleen aangemerkt als verdachte. Zij gaf aan dat een mannelijke collega van huis uit op het systeem kon werken, maar uitgeslote­n werd verdachte te zijn. Bovendien is deze collega een ICT-deskundige. Volgens Leter ontbreekt ook het rapport van de digitale recherche.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname