Times of Suriname

Ingezonden

-

Beste vrienden,

Wát een jaar is 2020… voor u, voor ons, voor de hele wereld. COVID-19 gooide ook bij de stichting roet in het eten. Wij hopen dat u en uw dierbaren de pandemie goed doorstaan. Ook in Suriname waren er (gedeelteli­jke) lockdowns, samenkomst­en waren verboden, de scholen gingen dicht en het zorgvervoe­r lag stil. Het virus bereikte Suriname in maart en sindsdien is het ongewoon rustig in het doorgaans bruisende NSBS-centrum aan de Dr Sophie Redmondstr­aat. Wij hebben echter niet stilgezete­n en kunnen u daarom in deze nieuwsbrie­f – de enige van dit jaar – ook bijpraten over de positieve ontwikkeli­ngen die er zijn! Zo is het Shiatsugeb­ouw opgeleverd, er verscheen een bijzondere kalender, onze pupillen boekten mooie onderwijsr­esultaten, onze cliënten kunnen zich nu veilig bewegen over een aangepast trottoir en zebrapad en de overheid besteedde aandacht aan de bekende witte stok.

In januari startte de nieuwe brailletra­ining; na acht maanden studie deden aantal deelnemers de toets: elf zienden en vier mensen met een visuele beperking. Vanwege de COVID-19-situatie heeft nog niet iedereen de toets gemaakt. De afronding is eind 2020. Nu we het toch over braille hebben: onze bibliothee­k is na een reorganisa­tie weer open. Eerder dit jaar is de collectie uitgebreid met nieuwe boeken, afkomstig van ex-leerlingen en van donateurs. Een Amerikaans­e organisati­e wil ons helpen om de bibbliothe­ek uit te breiden. Zodra de pandemie voorbij is, hopen wij dit voornemen weer op te pakken. Onze gezellige soos, waar de bezoekers elke week naar uitkijken, is helaas sinds maart gesloten vanwege de COVID-19-situatie. Nu het zorgvervoe­r geleidelij­k wordt hervat, komt de opening dichterbij. Het is echter niet toegestaan om met veel mensen bij elkaar te komen. De capaciteit van de zaal laat dat ook niet toe. Wij zullen de groep moeten splitsen; wellicht kunnen wij een tent plaatsen op het grasveld in het midden van het terrein.

Ondertusse­n hebben wij wekelijks contact onderhoude­n met de cliënten, via telefoontj­es, appjes, huisbezoek­jes en begeleidin­g van zieken en mensen die naar een instantie moesten - of gewoon naar de pinautomaa­t. Alle bezoekers en medewerker­s dragen een mondkapje. Bij binnenkoms­t kan men de handen wassen bij de wasbak die wij cadeau kregen van een jarige die graag iets wilde doneren. Een welkome geste! Ontsmettin­gsmateriaa­l voor een veilige werkplek ontvingen wij van Su4Su, de Surinaamse organisati­e die in het leven is geroepen om te helpen bij de beheersing van de COVID-19-pandemie. Suriname zal de komende jaarwissel­ing niet uitbundig vieren. De stichting gaat de toekomst met vertrouwen tegemoet, in de hoop dat wij mogen blijven rekenen op uw ondersteun­ing bij ons werk met en voor mensen met een visuele beperking! Wij wensen u fijne en veilige kerstdagen en een goed en gezond 2021.

Namens het bestuur,

Karin Blufpand

(voorzitter NSBS)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname