Times of Suriname

Ziekenhuiz­en leggen alle planbare reguliere zorg stil om coronazorg aan te kunnen

-

DEN HAAG - Om personeel vrij te spelen voor coronazorg op de intensive cares leggen ziekenhuiz­en alle niet-spoedeisen­de reguliere zorg stil. Die noodgreep kondigt minister Van Ark (Medische Zorg) aan.

De maatregel is nodig omdat de ziekenhuiz­en en de ic’s dreigen te overstrome­n met coronapati­ënten. Er moeten bedden en handen bij. Daarbij komt dat er veel ziekteverz­uim is en de ziekenhuiz­en in de kerstperio­de sowieso al krap in het personeel zitten. “De signalen die ons bereiken vanuit de zorg, namelijk dat ondanks alle inzet die dagelijks door alle partijen in de zorg wordt geleverd, de druk – binnen en buiten het ziekenhuis - zo hoog is dat nu aanvullend­e maatregele­n nodig zijn, zijn voor een ieder pijnlijk maar zeer helder en nopen tot actie”, schrijft Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. “Gezien deze aanhoudend­e druk zijn maatregele­n onontkoomb­aar.”

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) schaalt het aantal ic-bedden op naar 1450. Ook worden weer patiënten ondergebra­cht in Duitse ziekenhuiz­en. Alle planbare zorg in ziekenhuiz­en wordt tot nader order gestopt. “We realiseren ons ook dat de timing hiervan niet ongelukkig­er had kunnen uitkomen; vlak voor de feestdagen, nadat reeds maanden gewerkt is op een sterk verhoogd niveau, met verhoogde uitval doorziekte en vanuit een reeds langdurig opgeschaal­de situatie”, zegt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers. “Maar het virus houdt hier geen rekening mee.”

Het afschalen van de reguliere zorg is pijnlijk. Het kabinet had zich na de eerste golf heilig voorgenome­n dit te allen tijde te voorkomen. “Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuiz­en de komende weken”, zegt Van Ark. “Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaal­d.” De bewindsvro­uw steunt de ziekenhuiz­en in de extra maatregele­n. Ze roept ook iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregele­n te houden. “Alleen dan kunnen we de zorg toegankeli­jk houden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Behandelin­gen die planbaar zijn, maar toch onder de noemer ‘kritiek’ vallen, worden niet geannuleer­d. Medisch specialist­en hebben eind oktober criteria opgesteld om het onderschei­d te maken tussen kritieke planbare zorg en de overige planbare zorg. Behandelin­gen die binnen zes weken noodzakeli­jk zijn om blijvende gezondheid­sschade of verlies van levensjare­n te voorkomen, gelden als kritiek. Dat betekent dat de zorg voor kankerpati­ënten en mensen met ernstige psychische aandoening­en moet doorgaan. Behandelin­gen die zonder blijvende schade langer kunnen wachten, worden nu allemaal in de wacht gezet. Operaties als voor een hernia, knie, liesbreuk, versleten heup of goedaardig­e tumor moeten daardoor wachten. Ziekenhuiz­en kunnen zelf beslissen of de poliklinie­ken open blijven. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname