Times of Suriname

Parlement Nicaragua sluit oppositiel­eden uit van verkiezing­en

-

NICARAGUA Het parlement van Nicaragua heeft een omstreden wet doorgevoer­d die het oppositiel­eden onmogelijk maakt om zich kandidaat te stellen voor de verkiezing­en in 2021. Het wetsvoorst­el was ingediend door de sandinisti­sche regeringsp­artij FSLN, die een grote meerderhei­d in het parlement van het MiddenAmer­ikaanse land heeft.

Het aannemen van de omstreden wet is een volgende stap in de ondemocrat­ische richting van de linkse regering van president Daniel Ortega. Toen er in 2018 massaal protesten tegen zijn regering uitbraken, beschuldig­de hij de demonstran­ten ervan dat zij een staatsgree­p wilden plegen en maakte hij hen uit voor “terroriste­n”.

De autoritair­e regering van de voormalige revolution­air Ortega is sinds 2007 aan de macht. Zijn echtgenote Rosario Murillo is inmiddels vicepresid­ent van het land. De regering is steeds harder gaan optreden tegen critici en onafhankel­ijke journalist­en. Bij onlusten in het MiddenAmer­ikaanse land na een door president Ortega voorgenome­n herziening van de sociale zekerheid zijn volgens mensenrech­tenorganis­aties sinds april 2018 minstens vijfhonder­d mensen omgekomen. Ook zitten volgens de EU honderden mensen ten onrechte achter tralies.

Een rechter in Nicaragua veroordeel­de een van de leiders van de oppositie onder de bevolking begin 2019 tot 216 jaar celstraf. Medardo Mairena werd schuldig bevonden aan terrorisme en deelname aan georganise­erde misdaad en kreeg drie keer levenslang. Mairena mag de gevangenis niet voor 2048 verlaten.

De verkiezing­en staan voor november volgend jaar gepland. Ortega wil dan aan zijn derde ambtstermi­jn beginnen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname