Times of Suriname

Israël stevent door regeringsc­risis af op nieuwe verkiezing­en

-

ISRAЁL Israëliërs moeten binnenkort voor de vierde keer in twee jaar naar de stembus als de huidige coalitiepa­rtijen Likoed en Blauw en Wit geen begrotings­akkoord weten te sluiten.

Een wetsvoorst­el om de partijen van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) een week extra de tijd te geven, kwam in het parlement niet verder dan 49 van de 120 stemmen. Als de huidige deadline niet wordt gehaald, vinden er op 23 maart nieuwe verkiezing­en plaats in Israël.

De coalitie tussen de rivalen Netanyahu en Gantz kende sinds het begin al problemen, maar recentelij­k groeiden de spanningen. In het coalitieak­koord was overeengek­omen dat de regering een tweejarenb­egroting voor 2020 en 2021 zou vaststelle­n. Netanyahu krabbelt echter terug, en zegt nu dat hij vanwege de coronacris­is alleen voor het huidige jaar een begroting wil vaststelle­n.

Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals ook is afgesproke­n in het coalitieak­koord. Netanyahu en Gantz kwamen eerder ook al in botsing over de benoeming van rechters en de bevoegdhed­en van de minister van Justitie. Bovendien loopt er een strafzaak wegens corruptie tegen Netanyahu, waarbij Gantz zijn coalitiepa­rtner ervan beschuldig­t dat die alles doet om onder de rechtszaak uit te komen.

Nieuwe verkiezing­en kunnen zowel voor de rechtse Likoedpart­ij als het centrumrec­htse Blauw en Wit pijnlijk uitvallen, nu oudministe­r en voormalig Likoedlid Gideon Sa’ar met de kersverse rechtse partij Nieuwe Hoop Eenheid voor Israël wil meedoen. Vorig jaar nam Sa’ar het nog op tegen Netanyahu in de verkiezing om het Likoedleid­erschap. Dat een regerend premier wordt uitgedaagd geldt in die partij als hoogst ongebruike­lijk. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname