Times of Suriname

Japanse oud-premier Abe verhoord over verzwegen donaties

-

JAPAN De Japanse oudpremier Shinzo Abe is door openbaar aanklagers in Tokio verhoord over vermeende malversati­es rond etentjes voor belangrijk­e donateurs van zijn regeringsp­artij LDP, zeggen ingewijden volgens de Japanse publieke omroep NHK. De feestjes zouden deels zijn betaald met belastingg­eld terwijl donaties aan Abe’s partij zouden zijn verzwegen.

Aanklagers zouden onderzoeke­n of een van Abe’s medewerker­s heeft nagelaten om inkomsten en uitgaven die uit de etentjes resulteerd­en op te geven in rapportage­s over politieke donaties. Abe is gevraagd om op vrijwillig­e basis te komen vertellen of hij op de hoogte was van de gang van zaken en wat hij weet. Abe zou ontkennen iets te maken te hebben met de vermeende overtredin­gen.

In totaal zou 14 miljoen yen (zo’n 110 duizend euro) aan inkomsten en uitgaven niet zijn opgegeven. Daarnaast werd 8 miljoen yen (zo’n 63 duizend euro) van de kosten betaald door het kantoor van de premier.

Ook Abe’s opvolger, premier Yoshide Suga, zit met de zaak in zijn maag. Suga wordt als toenmalig kabinetsse­cretaris gezien als de rechterhan­d van Abe destijds. De huidige premier worstelt laatste weken sowieso al met zijn popularite­it. De steun onder de Japanners voor Suga ebt snel weg vanwege diens coronabele­id.

Onlangs kwam hij onder vuur te liggen door volop feestelijk­e eindejaars­bijeenkoms­ten te organisere­n en bij te wonen terwijl hij Japanners juist op het hart gedrukt had om zulke feestjes te midden van de huidige coronagolf te vermijden. (HLN)

 ??  ?? De Japanse oud-premier Shinzo Abe. (Foto: HLN)
De Japanse oud-premier Shinzo Abe. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname