Times of Suriname

Trump: “Overheid VS moet alleen nog ‘mooie’ gebouwen neerzetten”

-

VS - Met nog een kleine maand te gaan in het Witte Huis, heeft de Amerikaans­e president Donald Trump met een presidenti­eel decreet besloten dat de federale overheid alleen nog ‘mooie’ gebouwen mag neerzetten. Trump heeft de voorkeur voor de neoklassie­ke bouwstijl.

De uiteindeli­jke versie van het decreet is een mildere versie van de conceptver­sie, die bouwwerken in een andere architecto­nische stijl dan de Grieks-Romeinse zou verbieden. Die stijl kenmerkt onder meer het Witte Huis, het Capitool en het Lincoln Monument in Washington. Enkele architecte­n reageerden boos op de conceptver­sie van Trumps decreet.

In plaats van een verbod, beveelt het Trump met het decreet dat klassieke en “andere traditione­le” stijlen “moeten worden aangemoedi­gd in plaats van ontmoedigd”. Trump doelt daarmee op federale overheidsg­ebouwen die sinds de jaren 60 zijn gebouwd. De Amerikaans­e hoofdstad Washington wordt volgens Trump gekenmerkt door een “onharmonis­che mix”. De federale overheid is volgens de president “grotendeel­s gestopt met het bouwen van mooie gebouwen.”

Het Amerikaans Instituut van Architecte­n is niet blij met het presidenti­ële decreet en stelt dat het “ondubbelzi­nnig tegen” het initiatief is. “Gemeenscha­ppen zouden het recht en de verantwoor­delijkheid moeten hebben om zelf te bepalen welk architecto­nisch ontwerp het beste aan hun behoeften voldoet”, aldus de topman van het instituut. “Hoewel we geschokt zijn door de het regeringsb­esluit om door te gaan met de ontwerpwet, zijn we blij dat het decreet niet zo ver gaat als eerder werd gedacht.”

Trump, van huis uit een New Yorkse vastgoedon­dernemer en -ontwikkela­ar, wordt voornameli­jk geassociee­rd met moderne gebouwen van glas, staal en beton met vergulde interieurs.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname