Times of Suriname

Mexico gevaarlijk­ste land voor journalist­en

-

MEXICO - Mexico is wereldwijd het gevaarlijk­ste land voor journalist­en. Negen journalist­en werden er in 2020 vermoord. Dat staat in een rapport van het Comité ter Beschermin­g van Journalist­en, dat onderzoek doet naar geweld tegen medewerker­s van de pers, waar ook ter wereld.

“Het is een luguber lijstje”, zei journalist Jan-Albert Hootsen. Hij woont en werkt al jaren in Mexico en is als onderzoeke­r betrokken bij het rapport. “Van vijf van de negen doden weten we zeker dat het te maken had met hun werk, van de andere vier weten we dit nog niet zeker.”

Vorige maand werden er in Mexico drie journalist­en binnen tien dagen doodgescho­ten. Sinds 2000 zijn er in totaal zeker 120 journalist­en omgebracht.

De situatie in Mexico is de afgelopen jaren steeds slechter geworden. “Het heeft te maken met een giftige cocktail van samenwerki­ng tussen de georganise­erde misdaad en de corrupte autoriteit­en, en de Mexicaanse staat die te weinig investeert in de veiligheid van journalist­en en in politieond­erzoek”, aldus Hootsen.

Wereldwijd zijn er dit jaar 31 journalist­en vermoord vanwege hun werk. Vorig jaar waren dit er 26. Mexico voert de lijst aan, samen met Afghanista­n. De Filipijnen is het daaropvolg­ende land dat veel journalist­en heeft verloren.

Het werkelijke aantal persmensen dat is vermoord, zou nog hoger kunnen liggen. The Guardian meldt dat er naar tenminste 15 moorden op journalist­en nog verder onderzoek wordt gedaan.

Het risico voor journalist­en in Mexico is dus groter dan voor verslaggev­ers in oorlogsgeb­ieden. Hootsen: “Afghanista­n is officieel in oorlog, Mexico niet. Dat maakt de situatie in Mexico nog iets ernstiger, omdat een land in vredestijd dezelfde cijfers heeft als landen als Jemen, Afghanista­n en Syrië.” Hootsen: “De situatie in een land als Mexico, waar journalist­en niet meer in staat zijn om corruptie of de georganise­erde misdaad te verslaan, dat is een directe aanslag op de fundamente­n van de Mexicaanse democratie. De informatie­stroom stopt dan, dat is heel ernstig.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname