Times of Suriname

Recordgroe­i en -tekort voor Britse economie

-

AMSTERDAM - Een lichtpuntj­e voor het Verenigd Koninkrijk: in het derde kwartaal groeide de economie met 16%, een record. De groei maakte de krimp van de eerste golf van het coronaviru­s niet helemaal goed.

In de maanden april, mei en juni kromp het bruto binnenland­s product met 18%. Ook het komende kwartaal wordt er een krimp verwacht, zeker nu het land op slot is gegaan vanwege de nieuwe en zeer besmetteli­jke mutatie van het coronaviru­s. Ook lopen de Brexit-gesprekken nog steeds moeizaam. Eind van het jaar houdt de overgangsp­eriode op, en maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de interne markt. Economen vrezen dat dit de economie gaat schaden.

Het Britse overheidst­ekort is de acht maanden van het boekjaar opgelopen tot een record in vredestijd van zo’n £241 miljard pond. Dat is omgerekend bijna €265 miljard en toont een deel van de financiële schade van de coronacris­is. Het bedrag ligt drie keer hoger dan het vorige record, sinds het tekort op de huidige manier geregistee­rd wordt.

De Britten gaven miljarden uit aan steun voor bedrijven en huishouden­s om door de crisis te komen. Volgens de Britse minister van Financiën Rishi Sunak was het verstandig dat de overheid £280 miljard uitgaf om banen en bedrijven overeind te houden. „Maar zodra de economie gaat herstellen, moeten we ervoor zorgen dat de overheidsf­inanciën weer houdbaarde­r worden.” Dat zal nog wel even duren, want kenners wijzen erop dat de economie mogelijk in een recessie terechtkom­t. Dat maakt het herstel van het huishoudbo­ekje niet makkelijke­r. In november alleen al gaf de Britse overheid bijna £32 miljard meer uit dan dat er via belastinge­n binnenkwam.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname