Times of Suriname

Actie Cubanen South Drain was opgezet plan

-

PARAMARIBO – De actie van de meer dan 400 Cubanen te South Drain was een goed opgezet en gecoördine­erd plan. Dit zegt minister Kenneth Amoksie van het Ministerie van Justitie en Politie op een persconfer­entie.

“De politie heeft zestien leiders onder de groep Cubanen geïdentifi­ceerd, aangehoude­n en in verzekerin­g gesteld. Daarna is de rest ontmanteld en de mensen zijn allemaal weg vandaar. Het onderzoek echter naar degenen die achter deze actie staan en de mensen hiertoe hebben aangezet, is nog gaande. De zestien aangehoude­n leiders worden hierover nog verder ondervraag­d door de politie”, zegt de minister.

Amoksie zegt dat er hierover ook overleg is geweest met de ambassadeu­r van Cuba in Suriname. Volgens hem is het gebruik dat Cubanen zich van tijd tot tijd lenen voor zulke acties, zoals het organisere­n van een karavaan. “Deze acties worden gebruikt als dekmantel voor andere zaken, zoals mensenhand­el en andere illegale activiteit­en waarmee een deel van de mensen waarschijn­lijk betrokken raakt”, zegt Amoksie.

De Surinaamse autoriteit­en zijn in overleg met de Cubaanse overheid over het onderzoek dat nog gaande is naar de werkelijke initiatief­nemers achter het opzetten van de actie van de Cubanen te South Drain. Intussen is ook een groepje Cubanen teruggevlo­gen naar het geboortela­nd, terwijl anderen nog wachten op de eerstvolge­nde kans om het land te kunnen verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname