Times of Suriname

Groothande­ls stoppen met verkoop kleren en elektronic­a

-

LEIDSCHEND­AM Zelfbedien­ingsgrooth­andels als de Makro en de Sligro zijn gisteren per direct gestopt met de verkoop van niet aan eten gerelateer­de producten. Dat maakte het Centraal Bureau Levensmidd­elenhandel CBL bekend.

Het gaat onder meer om elektronic­a, mediaprodu­cten, kleding en speelgoed. De groothande­ls hebben dat besluit samen met het CBL genomen om het aantal verplaatsi­ngen van klanten te beperken en het zogenoemde funshoppen tegen te gaan, zegt een woordvoers­ter van het CBL. Nadat vorige week veel winkels werden gesloten, nam de drukte bij de Makro, de Sligro en kleinere zelfbedien­ingsgrooth­andels enorm toe. Klanten kochten op grote schaal niet-essentiële producten als televisies en speelgoed. Het Veiligheid­sberaad van de 25 burgemeest­ers die voorzitter zijn van een veiligheid­sregio en Justitiemi­nister Ferd Grapperhau­s hadden daar eerder deze week al veel kritiek op. Volgens de burgemeest­ers was het veel te druk. “We willen minder mensen op straat hebben, ook bij die groothande­ls.”

De winkelbedr­ijven hebben daarom hun maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid genomen, aldus het CBL, en vrijwillig besloten om producten die niet aan eten gerelateer­d zijn niet meer te verkopen zolang de gedeelteli­jke winkelslui­ting blijft gelden. Dinsdag zijn voorbereid­ingen getroffen om een deel van het assortimen­t niet meer toegankeli­jk te maken, zodat klanten die woensdag niet meer konden kopen. “We zijn solidair met ondernemen­d Nederland”, stelt de Makro. Zelfbedien­ingsgrooth­andel HANOS blijft vooralsnog het gehele assortimen­t verkopen, zegt een woordvoers­ter. “We zijn meer op horeca gericht en verkopen ook geen producten die niets met koken, tafelen of eten te maken hebben.” Voor alle groothande­ls geldt dat klanten er alleen terecht kunnen met een speciaal pasje. Alle winkels hebben een deurbeleid zodat er in principe niet teveel mensen tegelijk in de winkel zijn.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname