Times of Suriname

Hoe zorgwekken­d is dat?

-

DENEMARKEN - Vorige week maakte de Britse minister van Volksgezon­dheid Matt Hancock bekend dat er in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe mutatie van het coronaviru­s was ontdekt. Die nieuwe variant was volgens de eerste analyses tot 70 procent besmetteli­jker en zit mogelijk achter de snellere verspreidi­ng van het virus in Londen en het zuidoosten van Engeland.

Maar of de Britse variant nu echt besmetteli­jker is, weten we nog altijd niet zeker. Volgens viroloog Peter Piot, speciaal adviseur van Europees Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen, is dat niet noodzakeli­jk het geval. “We zien vooral een grote versnellin­g van het aantal besmetting­en in het Verenigd Koninkrijk”, zei hij in Terzake. “Maar of dat door die variant komt of door het gedrag van de Britten, die het niet altijd even nauw nemen met de maatregele­n, is niet duidelijk.” “We zijn al verontrust genoeg over de stijging van de curves op zich”, aldus Piot nog.

Er zijn ondertusse­n al gevallen bekend in Denemarken en in Australië. In ons land is de variant eind november en begin deze maand vier keer ontdekt bij een gezin in een Oost-Vlaamse grensgemee­nte. “Dat is wat virussen doen: die muteren en dan krijg je varianten. We moeten altijd waakzaam zijn, maar ik ben er niet zo rouwig om dat de variant aandacht krijgt. Zo gaat er meer aandacht naar de genetische karakteris­ering. Die info gaan we nodig hebben als we beginnen vaccineren”, zei viroloog Marc Van Ranst aan HLN.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname