Times of Suriname

Mogelijk hoge boetes voor online beledigen en pesten in Australië

-

AUSTRALIË De regering van Australië heeft een vergaand wetsvoorst­el ingediend om online pesten, beledigen en bedreigen door volwassene­n tegen te gaan.

Wie zich hieraan schuldig maakt, kan een boete tot 68.300 euro opgelegd krijgen en moet zijn slachtoffe­r excuses aanbieden.

Als het parlement ermee instemt, kan een toezichtho­uder voor online veiligheid bedrijven en platforms als Twitter en Facebook verplichte­n om grove en beledigend­e uitingen binnen 24 uur offline te halen.

Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete van ruim 3 ton.

De toezichtho­uder krijgt ook de bevoegdhei­d om de eigenaren van anonieme accounts waarop dit soort uitingen verschijne­n of van accounts die illegale content bevatten, te ontmaskere­n.

In crisissitu­aties kan de toezichtho­uder websites blokkeren, bijvoorbee­ld als er een aanslag wordt gepleegd. Als voorbeeld noemde minister Fletcher van Communicat­ie de aanslag in Christchur­ch in NieuwZeela­nd. De dader zond beelden van de aanslag, waarbij hij 51 mensen vermoordde, rechtstree­ks uit op sociale media.

“Net zoals er offline bij een klein deel van het intermense­lijk contact wel eens wat misgaat, zijn er online ook risico’s”, zei Fletcher in The Canberra Times. Hij wees erop dat online pesten zulke ernstige vormen kan aannemen dat slachtoffe­rs in het uiterste geval tot zelfdoding kunnen overgaan.

Volgens Fletcher houdt de wet voldoende rekening met de vrijheid van meningsuit­ing.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname